web analytics

20 Nisan 2024, Cumartesi

Hedef Dünya sağlık turizmi pastasından %10 pay

Hedef Dünya sağlık turizmi pastasından %10 pay

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen HESTOUREX Dünya Sağlık, Spor ve Alternatif Turizm Kongre ve Fuarı, Antalya ANFAŞ Expo Center’da kapılarını açtı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, HESTOUREX Danışma Kurulu Başkanı Emin Çakmak ve turizm sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen açılışta bir konuşma yapan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Türkiye’nin sağlık, spor ve alternatif turizm çeşitlerinde önemli bir potansiyel vadettiğini belirtirken, TÜRSAB olarak bu potansiyeli yükseltmek için çalıştıklarını ifade etti.

Turizmin dünyanın en hızlı gelişen sektörlerinden biri olduğuna Türkiye’nin ise dünya turizmindeki gelişime katkı sağlayan ülkelerin başında geldiğine dikkat çeken TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “2017 yılında Türkiye’ye gelen toplam ziyaretçi sayısı 38 milyona ulaştı. Antalya’ya gelen yabancı ziyaretçi sayısı ise geçtiğimiz yıl 9.4 milyonu aştı. Antalya, 2018 yılına da iyi bir başlangıç yaptı. İlk 3 aylık dönem sonunda Antalya’ya gelen yabancı ziyaretçi sayısı 800 bini buldu. Bu rakamlar ışığında, 2018 yılında Antalya’ya 12 milyon, Türkiye’ye ise 40 milyon yabancı ziyaretçi gelmesini bekliyoruz. Böylelikle 2018 yılı Türk turizmi için yeni rekorların kırılacağı bir yıl olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Ülkemizin alternatif turizm alanında büyük bir potansiyele sahip bulunduğunu, bunu açığa çıkartmak için hem yurtiçi hem de yurtdışı fuarların büyük önem arz ettiğini dile getiren Bağlıkaya, bu açıdan II. Hestourex Fuarı’nın; başta sağlık ve spor turizmi olmak üzere Türkiye’nin sahip olduğu alternatif turizm olanaklarına dikkat çekmek açısından ayrı bir yeri olduğunu vurguladı.

Konuşması sırasında sağlık turizminin ulaştığı büyüklüğe ilişkin güncel istatistikleri de paylaşan TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya “Sağlık turizmi, yıllık %25 büyüme ile dünyanın en hızlı gelişen turizm çeşitlerinden biri konumunda bulunuyor. Uluslararası alanda, kişi başı sağlık turizmi harcaması, 6 bin 500 dolar seviyesindeyken sağlık turizmi pazarının oluşturduğu büyüklük 100 milyar dolar düzeyine ulaşmış durumda. 2017 yılında Türkiye’ye tıbbi tedavi amaçlı gelen kişi sayısı 600 bin civarında. Sağlık turizminden elde edilen gelir ise 2 milyar dolar seviyesindedir. Hedefimiz 2023 vizyonu çerçevesinde sağlık turizmi gelirlerimizi dünya sağlık turizmi pastasından %10 pay alacak noktaya ulaştırmaktır” diye konuştu.

Hestourex Fuarı’nın bir diğer ihtisas alanı olan spor turizminin küresel büyüklüğüne dair değerlendirmelerde de bulunan TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Spor turizminin küresel büyüklüğü 250 milyar Dolar düzeyinde. Ülkemiz ise spor turizminde henüz istediğimiz seviyede değil. Spor turizmi alanında ülkemizde en büyük potansiyel taşıyan kentimiz gerek golf ve futbol tesisleriyle gerekse de diğer spor dallarında sunduğu imkanlar ile şüphesiz Antalya’dır. Antalya’mızı ve ülkemizi spor turizminde ileriye taşıyacak adımları birlikte atmalıyız. Bu çerçevede “HESTOUREX Fuarı”nın büyük önem taşıdığına olan inancımı bir kez daha ifade etmek isterim. TÜRSAB olarak sağlık ve spor turizminin yanı sıra, alternatif turizm çeşitlerinin gelişmesi ve ülkemizin diğer şehirlerine de yayılması için elimizden gelen gayreti göstereceğimizi belirtmek isterim. Alternatif turizmin gelişmesi için üzerimize düşen her şeyi yapacağız.”