web analytics

Mardin Müzesi ziyarete açıldı

Mardin Müzesi ziyarete açıldı

Mardin Müzesi Bakan Numan Kurtulmuş’un katıldığı törenle ziyarete açıldı. Anadolu coğrafyasının barış içinde, birlikte yaşamanın ne olduğunu dünyaya gösteren bir coğrafya olduğuna vurgu yapan Bakan Numan Kurtulmuş, yakın zamanlara kadar buralarda kimsenin kimseye ‘sen hangi millettensin?’ diye sormadığını hatırlattı.

Mardin’in asırlar boyunca etnik, mezhebi, dini anlamlarda dostluğun, kardeşliğin destanlarını yazmış olan bir kent olduğunu belirten Bakan Numan Kurtulmuş, emperyalist güçlerin bu coğrafyayı bölerek, parçalayarak daha kolay yönetmenin yolunu tuttuklarını ve bir asır sonra yine aynı senaryoyu üreterek, bu ayrıştırmanın fitne ateşini yaktıklarını dile getirdi.

Suriye ve Irak’ın bu yolla paramparça edildiğini kaydeden Bakan Numan Kurtulmuş, bu oyunu bozacaklarını dile getirdiği konuşmasında şunları söyledi:

“Bu oyun, geçmişte sağlamadığı gibi bu toprakların hiçbirisine fayda sağlamaz. Kardeşlik ateşini daha fazla yakarak, birlik ve beraberlik meşalesini daha fazla yakarak, herkese karşı saygı ve hürmetimizi daha fazla artırarak büyüklerimizin yaptığı gibi bu oyunu bozacağız.”

Mardin Müzesi’ndeki açılışın yeni dönemdeki kardeşlik, birlik, beraberlik, barış ve esenlik döneminin de işaret taşlarından birisi olmasını dileyen Bakan Numan Kurtulmuş, Mardin’de bütün otellerin dolu olmasından ve insanların buraya gelmeye başlamasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, konuşmaların ardından müzenin açılış kurdelesini keserek, müzenin eğitim alanında geleneksel el sanatları çalışmaları yapan çocuklarla sohbet etti ve müzeyi gezdi.

Mardin Müzesi 1947 yılında açılarak, Zinciriye Medresesinde uzun yıllar hizmet verdi. 2000’li yıllarda is şu anki yerine taşınan müze son olarak yenilenen teşhir ve tanzimi ile ziyarete yeniden açıldı.

Yaşayan Müze konseptine uygun olan Mardin Müzesinde gençlere yönelik sosyal aktivitelerde sürdürülüyor.