web analytics

25 Nisan 2024, Perşembe

Nakhon Phanom

Nakhon Phanom

Bu yıl MTF -Mekong Turizm Forum’u için Tayland’ın kuzey doğusunda bulunan, Mekong nehri ile Laos ve Vietnam sınırında yer alan Nakhon Phanom kentini ziyaret ettik. Şehir sınırları içinde hem Laos’a ve hem de Vietnam’a köprüler ile geçmek mümkün. Bu Kardeşlik Köprüleri ile üç ülke halkını bölgede görmek çok olağan.

Tayland’ın tarihi Budist yapıları nın en eski ve en yoğun olduğu Nakhon Phanom konuksever halkı, temiz ve düzenli şehir yapısı ile sevimli 700 bin nüfuslu küçük bir şehir. Şehir Macera Turizmi, Gastronomy Turizmi, Eco Turizm, Kültürel Miras Turizmi, Fesival Turizmi, Wellness Turizmi, Organik Turizm ve Din Turizmi konuları ile çok sayıda turizm ile Tayland turizminde büyüyor.

Tayland’ın kuzeyinde kalan çok fakir ve geniş bir bölge olan Nakhon Phanom, Lao kökenli Thai vatandaşlarının Isaan  kültürü ile tanınıyor ve 2016’da yerli , yabancı 1 milyon’un üstünde ziyaretci ağırlamış.

Gezilecek yerler arasında çok sayıda Budist manastırı olan Nakhon Phanom’da Wat Maha That, Wat Phra In Plaeng, Phra Tat Renu Nakhon Temple  ve bölgenin en önemli Budist manastırı 53 metre yüksekliğindeki kubbesi ile Phra That Phanom mutlaka gezilmelidir. 53 metre yüksekliğindeki kubbe 110 kg saf altın kaplaması ile çok ihtişamlı bir görüntü veriyor.

1975 yılında çok uzun günler süren yağmur ve fırtınalar ile tahrip olan bu kubbe tekrar renove edilerek ülkenin diğer şehirlerinden gelen budist Thai halkı ve yabancı turistler ile ziyaret ediliyor.

Halen şehir müzesi olan eski vali evi yöresel batı mimarisi ile ilgi çekici bir mekan. Güzel gotik mimarisi ile  St.Anna Nong Saeng kilisesi bir diğer ziyaret yeri.

Nakhon Phanom,  74 km’lik Mekong  nehri kıyısındaki düzenli yol ile bisiklet ile gezilebilecek tek şehir. Soonthorn Wijit yolu üzerindeki  Wat Phra In Plaeng dini merkezinden başlayarak nehrin güzelliklerini bisiklet ile gezerek görmek mümkün.

Şehrin nehir kıyısındaki tam merkezi de Kobra yılan çeşmesi  ile Paya Sri Satta Nakarat, Vietnam Saat Kulesi, Wat Samran Thai ve 3. Thai-Laos kardeşlik köprüsü nehir kıyısı üzerinde görülebilecek noktalar.

Bir tarım kenti de olan  Nakhon Phanom şehir merkezi yakınlarında bulunan ilginç köyler de yerli ve yabancı turistlerin gezdikleri mekanları oluşturuyor. Bir Thai-Vietnam köyü olan  Ban Na Chok village, Vietnam’ın ünlü lideri Ho Chi Minh’in de 7 yıl kalıp  1924 – 1931 arasında Vietnam’ın Fransızlara karşı kurtuluş mücadelesinin başlangıç köyü olmuş.   Ho Chi Minh’in  evi halen “Uncle Ho’s”adı ile müze olarak hizmet veriyor.

Mekong nehrinin en büyük kolu olan Songkram nehri  uzun ince burunlu tekne turlarının yanısıra balık tutma malzemesi üretimi ve balıkçılık ile ünlü Pakyam Köyü ve  Tarbor köyü  de ziyaretcilerin merak ettikleri yerler.

SunTree Art & Culture Organic Market bu yıl Eylül ayında açılarak turistler için yeni bir atraksiyon olacak.

Nakhon Phanom’da hemen hemen tamamı nehir kıyısında, çok sayıda şaşırtıcı derecede güzel ve lüks  konaklama tesisi var.Blu Hotel, Chic-Chidkong Hotel, Fortune River View Hotel, Fortune View Kong, iHotel, JB Place, Porpiang Hotel, River Hotel ve bizim de konakladığımız R Photo Hotel  bu tesislerinden bazıları. Modern ve hem odaları hem de servisleri ile Başkent Bangkok’daki tesisleri aratmıyor, fiyatlar da çok makul.

Ulaşım ise Bangkok’dan 1 saatlik bir uçuş ile kolaylıkla ucuzcu Air Asia, Nok havayolları ile çok uygun fiyatlar ile yapılıyor.

  • DSCN2017
  • DSCN2018
  • DSCN2024
  • DSCN2026
  • DSCN2034
  • DSCN2039
  • DSCN2047
  • DSCN2051
  • DSCN2054
  • DSCN2061
  • DSCN2067
  • DSCN2074
  • DSCN2075
  • IMG_9324