web analytics

Rusya Türkiye’den destek bekliyor

Rusya Türkiye’den destek bekliyor

“Kriz ayı” olarak bilinen ağustosun hem Türkiye’de, hem de Rusya’da milli para birimleri üzerinde yarattığı sert “devlüasyon baskısı” en çok turizm sektörünü etkilemeye başladı. Rusya’da bir yandan Türkiye turlarında ruble fiyatlarda artış beklenirken, diğer yandan Türkiye’den “destek” talebi gündemde:

Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkan Danışmanı Dmitri Gorin, Sputnik’e yaptığı açıklamada Rus tur operatörlerinin Türkiye’nin Eylül’de tarifesiz (charter) uçak seferlerine finansal destek programına yeniden başlamasını beklediklerini belirtti

Gorin, ‘Sonbaharda Türkiye charter uçak seferlerine destek sağlanmasını öngören programı yeniden başlatmak niyetinde. Bu durumda Türkiye’ye seyahatler sonbahar-kış mevsiminde fiyat açısından daha uygun olabilecek’ ifadelerini kullandı.

Charter uçak seferlerini yapan turizm şirketlerine sağlanacak destek programının genellikle Eylül’de açıklandığını vurgulayan Gorin, sözlerine şunları ekledi:

“Bu yıl önerilecek programın detaylarını henüz bilmiyoruz, ama 2017’de Türkiye charter uçak seferlerini yapan şirketlere uçak tipine göre 6’dan 9 bin dolara kadar destek sağlıyordu. Her halükarda desteğin sağlanması turistler için fiyatları daha çekici hale getirdiği aşikar.”

Öte yandan, Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR)’nden yapılan açıklamada, dolar fiyatındaki artış nedeniyle Türkiye’ye tur fiyatlarının Rus turistler için artabileceği belirtildi. Pegas Touristik Genel Müdürü Anna Podgornaya’yı kaynak gösteren ATOR açıklamasında, ‘Liranın değer kaybı, Türkiye’ye tur fiyatlarının düşmesine neden olmayacak. Yabancı partnerlerle tüm hesap işlemleri dolar üzerinden yapılıyor. Doların ruble karşısındaki artışını göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’ye tur fiyatlarının artışı beklenebilir. Tur operatörleri, önümüzdeki sezonda Türkiye’ye seyahat fiyatının şimdikine göre en az yüzde 5 daha artabileceğini tahmin ediyor’ ifadelerine yer verildi.

Son haberlere göre Rusya’da dış uçuşlarda bilet fiyatları 15 Ağustos Çarşamba gününden itibaren artacak. Havayolu şirketleri fiyatları belirlerken Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) her hafta Salıyı Çarşambaya bağlayan gece güncellediği döviz kurlarını dikkate alıyor.

14 Ağustosa kadar kur 62,5 ruble/dolar seviyesinde. Çarşambadan itibaren bilet fiyatları yüzde 5 zamlanacak.

Konuyu haberleştiren Rossiyskaya Gazeta bu zam oranını bir tahmin olduğunu, kurdaki değişime göre artış oranının da değişebileceğini vurguluyor.

Durumdan en çok Rusya’dan yurt dışına uçanların ve paket tur alan tatilcilerin etkilenmesi bekleniyor.(turkrus)