web analytics

Gül Baba Türbesi açıldı

Gül Baba Türbesi açıldı

Türkiye ve Macaristan hükümetlerinin iş birliğiyle restorasyonu yapılan Macaristan’daki Osmanlı dönemi eserlerinden Gül Baba Türbesi’nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Gül Baba Vakfı Başkanı Adnan Polat’ın ev sahipliğinde yoğun bir katılım ile gerçekleşti.

Gül Baba Vakfı Başkanı Adnan Polat, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Avrupa’nın en kuzeyindeki Osmanlı dönemi eseri olma özelliği taşıyan Gül Baba Türbesi’nin yüzyıllar içerisinde defalarca onarıldığını ve restore edildiğini belirterek, “TİKA’nın önderliğinde 6 Eylül 2016’da başlayan ve yaklaşık 2 yıl süren, bugüne kadarki en kapsamlı restorasyon çalışması yapılmıştır. Bu çerçevede, türbe içinde ve dışında arkeolojik kazılar ve raspa araştırmaları gerçekleştirilmiş, türbe ahşap pencereleri, zemin kaplamaları ve taş duvarları esasına uygun biçimde restore edilmiş olup bugünkü halini almıştır” dedi.
Türk Macar dostluğunun simgesi bu nadide eserin restorasyonunu başarılı bir şekilde gerçekleştiren başta TİKA, MNV ve KKBK olmak üzere ilgili tüm kurumlara ve kişilere teşekkür eden Polat, “Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Macaristan Ulusal Varlık Yönetimi A.Ş (MNV) eşit miktarda fon ayırarak türbenin yenilenmesini sağladılar. Gül Baba Vakfı Başkanı olarak kendim ve ekibim adına bundan sonra bizim de en önemli misyonumuz; Gül Baba’nın taşıdığı değerlere sahip çıkarak, iki milletin tarihine, kültürüne ve sosyal yaşamlarına katkıda bulunmak, aynı zamanda ticari ilişkilerini de pekiştirmek olacaktır” diye konuştu.

Türk kültürünün ve medeniyetinin dünyaya yayılmasında varlığıyla hizmet eden, bugün de türbesiyle Türk-Macar dostluğunun nişanesi olan Türk tarihinin önemli şahsiyetlerinden Gül Baba’nın Türbesi Budapeşte’nin en güzide bölgelerinden Tuna Nehri’ne bakan Rozsadomb’da (Gül Tepesi) yer alıyor.