web analytics

2019 da neler olur?

2019 da neler olur?

Ayın sonunda yıl bitiyor. Yüzler gülüyor. 40 milyon turist ve 32 milyar dolar gelir ağızlardan düşmüyor. Kişi başı beşyüz küsürlardan 800 dolarlara ulaşacağı söylenen gelir de hiç kötü değil!

Bu rakamları belirleyen kurumu, TUİK’i de biliyoruz. Enflasyon hesaplarından, enflasyonu belirleyen kalemlerden falan…
İşimize gelen rakamları söyleyip, gerçekleri gizlemek artık alıştığımız bir özelliğimiz.
Rakam sorgulaması nasılsa yapılacaktır. Sınırları güney’de açık ülkemizle, Trakya’da birkaç saatliğine alışverişe gelen komşular gibi toplam rakamı artıran faktörleri  ve geliri oluşturan  unsurları konunun uzmanları zamanla açıklar.

Anlaşılan o ki 2019’da tanıtımdan da tasarruf edeceğiz. Dünya 6.lığına yükselmek için 150’yi aşan etkinlikten her yıl azaltarak ama daha dikkatli seçimler yapmaya başlamışken, 2019 için sadece 24 fuara  katılacak olmamızı nasıl yorumlayalım?
Tamam çok sayıda gereksiz diyebileceğimiz fuarlara katılmamayı anlıyoruz da, daha fazla gelir getirecek MICE fuarları, lüks turizm fuarlarını, yeni pazar fuarlarını, ya da bazi ülkeleri tamamen elemek bir çelişki değil mi?
IBTM, ILTM, PHILOXENIA… vazgeçilecek fuarlar mı ? Yakın pazarlardan Italya, Fransa..,uzak ve  yükselen zengin Avustralya, Kore, Taywan…gibi pazarlara hiç mi gerek yok ?

Ayrıca vazgeçemediğimiz önemli fuarlarda “körler sağırlar birbirini ağırlar” şeklindeki kahvehane görünümünü yerleşim yapısı nı falan düzenlemeyecekmiyiz?

Ve elbette digitalleşmeye ve online tanıtıma önem vermeli, tüm hedef  ülkelerde workshop, turizm haftaları, karşılıklı görüşme gibi etkinlikleri artırmalıyız.

Tüm bu fuar ve etkinlikler  belirlerken mutlaka ama mutlaka sektör ile işbiliği yapmalıyız. Ayrıca her yıl 3-4 ay önceden bu etkinlikler listelenirken olası yeni ve önemli pazarlarda son dakika etkinlikleri için bütçede ek fonlar da ayırmalıyız.

30 yılı aşkın bir süredir yazmaktan yorulduk ama sektörden gelen bir Bakan olunca beklenti ve umutlarımız artıyor. Umarım artık yanılmayız ! ( Yazımızı tamamladıktan sonra 30 Kasım’da Bakanlığın ILTM – Cannes, TTG-Rimini ve BOOT- Dusseldorf fuarlarını da 2019 takvimine eklediğini ögrendik. Yeterli midir sektör karar verecektir !)

Suat Töre
Takip edin
Latest posts by Suat Töre (see all)