web analytics

Bakan Yardımcımızın da katıldığı UNWTO Kongresi başladı

Bakan Yardımcımızın da katıldığı UNWTO Kongresi başladı

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)’nün 2.Dünya Medeniyetleri ve Tarihi Yollar Kongresi dün başladı. Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki kongreye Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Bakan Yardımcımız  Ömer Arısoy da katıldı.

Ömer Arısoy, düzenlenen panelde yaptığı konuşmada İpek Yolu başta olmak üzere tarihi rotaların Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çok önem verdiğini ve bu konuda çok sayıda projelerinin olduğunu belirtti. Arısoy “Başta son tarihi miras Göbeklitepe ile birlikte  Türkiye’de UNESCO kayıtlarına girmiş 18 tarihi eser  var” dedi. Arısoy ayrıca 2 önemli öneri de bulunarak “kültür yolları için Dünya Turizm Örgütüne bağlı ülkelerin uzmanlar düzeyinde eylem planı yapması gerektiğini ve 2. olarak da ülkeler arası geçiçlerin artırılması ve ulaşımların kolaylaştırlması gerektiğinin altını çizdi. Arısoy son olarak tarihi rotalar ile ilgili digital altyapı hazırlanması gerektiğini açıkladı.

Bulgaristan Turizm Bakanı Nikolina Angelkova, açılış konuşmasında Bulgaristan’ın çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve geçen yıl 8 milyon turist ağırladıklarını belirtti. Oturum sonrası kendisiyle yaptığımız söyleşide “Geçen yıl Bulgaristan’a gelen turist sayısının %13 arttığını ve Türkiye’den de 560.000 binin üzerinde turist geldi” dedi. Bu rakamın bu yıl %5-6 daha artacağını da ekledi.

Bu yılki Kongre’ye önceden katılacağı belirtilen ama son dakikada programı değiştiği için gelemeyen UNWTO genel sekreteri Zurab Pololikashvili’nin yerine yardımcısı Jaime Albderto Cabal panel oturumlarına katılarak konuşmasında İran’dan aldıkları davet ile İran pazarına odaklandıklarını ve sürdürülebilir tarihi yollar için çalışacaklarını açıkladı.

Panelin bir diğer konuşmacısı Kamboçya Turizm Bakanı Dr. Thong Khon da Kamboçya’nın kültür turizmine çok önem verdiğini, ülkelerinde Dünya’nın en büyük tapınak şehri Angkor Watt’ın artık Dünyaca bilindiğini ve Siem Reap kentinin çok sayıda kültürel miras örnekleri ile Kamboçya’nın en çok turist bir şehir olarak kültürel rotalar üzerinde bulunduğunu belirtti.

Kongre bugün Mekong ülkeleri Turizm Birliği koordinatörü Jens Thraenhart Mekong nehri üzerindeki Kamboçya, Çin, Laos, Myanmar, Vietnam, ve Tayland ülkelerindeki rotalar ile ilgili bir konuşma yapacak ve başarılı promosyonları açıklayacak.

Kongre bugün Sofya şehir turu yarında Plovdiv’e yapılacak turlar ile tamamlanacak.

  • unwto-sofya18-1
  • unwto-sofya18-2
  • unwto-sofya18-3
  • unwto-sofya18-4
  • unwto-sofya18-5
  • unwto-sofya18-6
  • unwto-sofya18-7
  • unwto-sofya18-8
  • unwto-sofya18-9
  • unwto-sofya18-10