web analytics

25 Nisan 2024, Perşembe

Yurtdışından gelen telefona insafsız zam!

Yurtdışından gelen telefona insafsız zam!

Resmi Gazete’de ‘Yolcu Beraberinde Getirilen Telefon Kullanım Harcı Tutarının Yeniden Belirlenmesine Dair Karar’ yayınlandı. Karara göre yurtdışı seyahatlerinden dönerken getirilen cep telefonları için ödenen harç parası 170.70 liradan 500 liraya çıkartıldı. Yolcu beraberinde getirilen cihazlara ait IMEI numaralarının kayıt altına alınma başvuru süresi, yolcunun yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.

Bu artışın üç nedeni olduğu ortaya çıktı: 1- Telefon çeteleriyle mücadele,2 – Vergi kaybını önleme, 3- Telefon sektöründen gelen talep

Son dönemde ortaya çıkan bazı çeteler yurt dışına çıkan kişilerin bilgilerine ulaşarak yüksek ücretle akıllı cep telefonu getirmeye başladı. Çeteler illegal başka yollarla da cep telefonu getirmeye başladı. Piyasaya sunulan bu telefonların fiyatları vergisiz satıldığı için düşük oluyor, bu da pazarda dengeyi sarsıyordu. Bu adımla yurt dışından getirilen telefonlardaki fiyat avantajı ortadan kaldırıldı.