web analytics

Alman turistleri dolandıranlar yakalandı

Alman turistleri dolandıranlar yakalandı

Türkiye’ye farklı zamanlarda tatile gelen 25 Alman vatandaşı, ülkelerine döndükten sonra çağrı merkezinden aranıldı. Turistlere, ‘Türkiye’de alışveriş yapmışsınız, bundan dolayı vergi borcunuz var, başınız dertte, ödeme yapın’ denildi.

Almanlar, çağrı merkezlerinin yönlendirmesiyle verilen hesap numaralarına para yatırdı. Ancak tatilciler, bir süre sonra yeniden aranınca durumdan şüphelenip Almanya’da polise başvurdu.

Alman polisi de durumu Antalya Emniyet Müdürlüğü’ne bildirdi. Antalya Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, yapılan çalışma sonunda bir çetenin, tatile gelen Alman vatandaşlarının kişisel bilgilerine ulaştığını, Antalya’nın yanı sıra İstanbul, İzmir ve Muğla’nın Bodrum ilçesinde kurdukları çağrı merkezleri aracılığıyla tatilcileri arayıp, ‘Vergi borcunuz var, başınız belada’ diyerek, korkuttuğunu tespit etti.

Beş ay süren teknik ve fiziki takibin ardından polis, bu sabah Antalya, İzmir, İstanbul ve Muğla’da belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon yaptı.

200 polisin katıldığı operasyonda aralarında kadınların da bulunduğu 43 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilere ait ev ve araçlarda yapılan aramada çok sayıda dijital veri, sim kart, tatilcilerin kişisel bilgilerinin yer aldığı ajandalar ile bir miktar uyuşturucu ve tabanca ele geçirildi.

Şüphelilerin 25 Alman vatandaşını aynı yöntemle yaklaşık 1 milyon euro dolandırdıkları ortaya çıktı. Antalya’da yakalananlar sorguları için İl Emniyet Müdürlüğü’ne getirilirken, diğer illerde gözaltına alınanlar da Antalya’ya getirilecek.

Emniyetteki sorgularının ardından adliyeye çıkarılan 43 kişiden aralarında çete elebaşı Ali Öner, Fars Tahir Muhammed’in de bulunduğu 26 kişi tutuklanırken, 16 kişi adli kontrol kararıyla serbest kaldı. 1 kişi de savcılıktan salıverildi. Daha önce düzenlene bir operasyonda serbest kalan 67 yaşındaki emekli öğretmen Zeki Özkan’ın da tutuklananlar arasında olduğu bildirildi.