web analytics

Vietnam’ın 1. turizm ürünü, Ha Long Bay

Ha Long Bay

Vietnam denilince benim aklıma önce kesinlikle Ha Long Bay gelir. Yıllar önce ilk kez ve son olarak da 10 yıl önce tekrarladığım bu destinasyon turumda  değişimi ,hayretler içinde Ocak ayında ATF öncesi bir daha yasadığım. Ha Long koyu kıyılarında kurulmuş o küçük köy gitmiş yerine artık bir şehir gelmiş. Yolların bozukluğu ile çok zorlukla yaptığımız Hanoi – Ha Long arasındaki ulaşım zorlukları, koyda seyir eden ve işletmesini Avrupa’lı turizmcilerin yaptığı bir kaç tekne ve ABD’li zenginlerin lüks turu yok artık.

Önce geçen yıl yapılan 200 km kadar mükemmel otoban ile ulaşım çok kolaylaşmış. Kurallara titizlikle uyan şoförleri ile hiç de yogun trafiği olmayan bu mesafeyi 3.5 -4 saatte alıyorsunuz. Ha Long’da bir kaç otel eskilerde kalmış. Şimdi yüzlerce lüks otel ve büyük markalar var. Bir tek olan marina yenilenmiş ve birkaç marina daha inşa edilmiş. Tekne turu organizasyonları modernleşmiş. Kruvaziyer şirketlerinin sayısı artmış ve artık sadece Avrupa’lı yabancılar değil Vietnam’lı turizmciler ağırlıklı olarak işi ele geçirmiş.  Tekneler modernleşmiş, tur fiyatları rekabetten biraz daha düşmüş. Önceki yıllarda en çok 3-4 gecelik turlar ile yapılan geziler artık günübirlik ve 7 günlük turlar şeklinde de yapılabiliyor. Ancak Ha Long içinde gezilecek yer sayısı nedeniyle 1 gece 2 gün ya da 2 gece  3 günlük turlar en çok rağbet edilenler arasında.

Vietnam’ın Çin Denizi’ne bakan kıyılarında oluşmuş 2000’i aşkın mantar tipli adadan oluşan müthiş bir doğa harikası. Filipinlerin yine Çin Denizindeki El Nido’da da bulunan bu adalar Ha Long’da sayıca çok daha fazla.  Milyonlarca yıl önceki tektonik hareketlerle oluşmuş olan sıradışı küçüklü, büyülü adalar grubu kireç taşlarından oluşuyor.  Yaşam salların üzerindeki evlerde, sadece birkaç  adada yerleşim var. Önceki turlarımızda gördüğümüz okul  ve güvenlik salları kaldırılmış. Farklı mevsimlerde ve günün farklı saatlerinde Halong Bay öyle büyüleyici renklere bürünüyor . Ha Long Bay yıllar önce UNESCO Dünya Miras listesine eklenmiş.

Şimdi ATF fuarı için organize edilen 1 gece 2 günlük Heritage Line şirketinin turunu  anlatalım.
Heritage Line Vietnam’ın büyük kruvaziyer şirketlerinden biri. Tekneler Ha Long Bay’de değişik rotalarda ve Mekong nehrinde çeşitli turlar düzenliyor. Vietnam’lı şirketin 6 teknesi var. Tekneler çeşitli büyüklükte.

Bizim teknemiz Jasmine  Fansız-Çin  dizaynı ile inşa edilmiş, üç ayrı kategoride 23 kamarali bir tekneydi.Kamaramız 4-5 yıldızlı lüks bir otel odası özellikleri ile donatılmış ve balkonlu idi. Açık büfe servis veren büyük bir restoran, bir bar, masaj odası, teras ve en üst katta şezlongların da olduğu güneşlenme terası da teknemizin diğer bölümleriydi.

Birinci gün otelinizden alınıyor ya da kendi olanaklarınızla, şirketinizin bulunduğu marina’daki teknenize engeç 12.30 kadar ulaşıyorsunuz. Hoşgeldiniz kokteyli, sizehizmet verecek gemi personelinin tanıtımı,  kaptanın konuşması, bilgilendirme ve güvenlik uyarıları ile gemimiz hareket ediyor.

Genelde aynı anda hereket eden bu kez birkaç tekne yerine bu kez yüzlerce tekneyi görünce çok şaşırdık.Marina’dan çıkışımız da son derece dikkatli ve yavaş gerçekleşti.
Açık büfe öğle yemeğinden sonra kamaranıza bırakılmış programdan saat saat ne yapacağınızı öğreniyorsunuz.

İlk durağımız 15.15’te sallar üzerindeki Cua Van balıkçı köyü. Teknemiz Jasmin’e yanaşan küçük botları bu köyün sallarına ulaşmak için ayarlamış. Köyde doğal olarak balıkçılık ön planda. Küçük havuzlarda balıklar canlı olarak saklanıyor.Ardından kanolara binip köyün neredeyse denize tamamen kapalı Luom Bo adı verilmiş sularında kürek ile dolaşılıyor. Sonra 2007 yılında bulunan çok büyük Tieng Ong mağarasında sarkıtların arasında M.Ö.10.000-8.000 yıllarından buyana günümüze kadar gelmiş deniz canlılarının fosil ve kemiklerinin  toplandığı bir müze görünümünlü sergi alanı geziliyor. Denizden 5m yükseklikte, ve 50 metre derinliğindeki 1000m2’lik bu magara gezisi sonrası Jasmine’ e dönüyoruz.

Yemek öncesi  yine artık bu turlarda klasikleşmiş, baş ahçı’nın bir yemek öğretme kursu ve hemen ardından misafirlerin en kısa sürede aynı yemeği yapma yarışması düzenleniyor. Bu örnek yemek de elbette Vietnam mutfağının en önemli lezzeti ince pirinç tortillaların içine sebzeler konup bizim sigara böreğine benzer görünüşü ile “spring roll” oluyor.

Yarışmanın birinciliğini yabancılara kaptırmayıp, bir Türk olarak eşimin aldığını da burada belirtmeliyim.

Açık büfe akşam yemeğimiz çok çeşitli soğuk başlangıçlar, bir uzakdoğu geleneği sıcakyemek seçenekleri  olarak tavuk, et, domuz ve balık’tan oluşuyor.

Ancak ATF misafirleri için açıka alana kurulan barbekü’de de deniz mahsüllerini unutmamaız gerekiyor. Islak yapışık pilav ve noodle doğal olarak her yemeğin ekmek özelliği ile masada var. Geniş Vietnam tatlı seçenekleri ve uzakdoğu meyvelerini kahve  ve çay ile sonlandırarak akişam yemeği faslını tamamlıyoruz.

Jasmine durgun sularda konuklarının keyifli uykuları için sessizliğini bozmadan sabaha hazırlanıyor.
2 gün çok erken ve yorucu. Sabah çok sade bir ön kahvaltıdan sonra 6.30 da, konuklar güneşlenme terasında  toplanarak bir Çin Tao öğretisi olan, evrenle uyumlanıp içrek savaş sanatı Tai-Chi  adlı yoga benzeri Jimnastik hareketlerini yapıyor.

Sonra iki seçeneğiniz var. İlki Çin denizinde plajda yüzmek diğeri  zorlu bir ada tepesine tırmanıp fotograf çekmek. Botlar ile varılan adanın 400 mt ‘ye ulaşan tepesine çıkılıp, Ha Long körfezinin müthiş manzaraları 1 saate yakın bir sürede  fotografları kameranıza  depolandıktan sonra tekneye dönülüpbavullarınız kapanıyor.

Saat 11 de Jasmine veda edip bu kısa ama çok güzel gezi tamamlanıyor. Daha fazla bilgi ve başvurularınız için http://heritage-line.com/cruise/jasmine/   (Füsun Tore )

  • Ha Long Bay g1
  • Ha Long Bay g2
  • Ha Long Bay g3
  • Ha Long Bay g4
  • Ha Long Bay g5
  • Ha Long Bay g6