web analytics

Almanya’da sıkıntı başladı

Almanya’da sıkıntı başladı

ITB Berlin sırasında İçişleri Bakanının sözleri ardından gerginleşen ilişkiler sonrasında,  Almanya bir yandan vatandaşlarını Türkiye seyahatleri  için uyarırken öte yandan Türk vatandaşlarına da sınırlarda sıkı sorgulamalara başladı.  Konuya bugün Sözcü Gazetesi’ndeki köşesinde değinen Deniz Zeyrek’in yazısı bir uyarı niteliğinde. İşte Sözcü Gazetesi yazarı Deniz Zeyrek’in bugünkü yazısı.

“Türkiye Almanları tutuklar mı?”

“Cuma günü, Halk TV’de yayınlanan Serhan Asker ile Siyaset Kültürü programı için Almanya’nın Köln kentine geldik. Yıllardır gelip gittiğim bu ülkede ilk kez pasaport kontrolünden geçip, havaalanından dışarı çıkarken durdurulup gereksiz bir arama ve sorgulanmaya tabi tutuldum. Başta anlam veremedim. Ancak, ülkede yayınlanan gazetelerin manşetlerine bakınca durumu çözdüm. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun terör örgütü PKK’nın Almanya’daki eylemlerine katılanları Türkiye’ye geldiklerinde tutuklayacaklarını söylemesi Almanya’nın birinci gündem maddesi olmuş. Alman Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarına Türkiye’ye seyahat uyarısı yapmış. Gazeteler “Türkiye’ye gitmeyin, tutuklanabilirsiniz” tarzı başlıklara yer vermiş.

Türkiye kökenli bir iş adamının yanında çalışan bir Alman’ın bu yaz için yaptırdığı rezervasyonu iptal ettirme çabasına bizzat şahitlik ettim. Seyahat acenteleri, Alman gazetelerinin propagandasının etkili olduğunu ve iptal başvurularının geldiğini söylüyor.

“Terör örgütüne destek verenler düşünsün, niye herkes üstüne alınıyor ki?” diye sordum. Gördüm ki Almanlar Soylu’nun açıklamasından “Türkiye Almanya’da Almanları fişliyor” sonucunu çıkarmış.

Hem Türkiye’de tatil yapmaya hazırlanan Almanların, hem Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin rahatlatılması ve durumun normalleşmesi için bu konuda üst düzeyde daha fazla olumlu açıklamaya ihtiyaç var.

Benden söylemesi.”