web analytics

Bakan’ın Hatay ve Adana temasları

Bakan’ın Hatay ve Adana temasları

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Hatay’a gitti ve Hatay Devlet Müzesi’ni gezdi. Hatay Arkeoloji Müzesi’ni de gezen Bakan Ersoy, burada yapımı devam eden müzenin ikinci etabında incelemelerde bulundu ve müze müdürü Nalan Çopuroğlu Yastı’dan bilgi aldı. Bakan Ersoy, Hitit kralı Suppiluliuma’nın heykelinin önünde eşi Pervin Ersoy ile özçekim yaptı.

İnceleme sonunda müzede gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, Güneydoğu gezilerine devam ettiklerini, bu kapsamda geldikleri Hatay’ın çok etkileyici bir şehir olduğunu söyledi. Gaziantep gibi Hatay’ın da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’den (UNESCO) tescilli bir gastronomi kenti olduğunu belirten Bakan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarihçesine baktığınızda miladın başladığı tarihten itibaren gastronomi burada önem kazanmış. Belki daha öncesinde de var ama milat sıfır tarihinden itibaren gastronominin burada ön plana çıktığını görüyoruz. Açıkçası Hatay gastronomisi, kültürü, tarihi, arkeolojisi açısından çok değerli bir şehir. Turizmle ilgili birçok değeri içinde kapsıyor üstelik bunlara bir de denizi ekliyor. Biz açıkçası ciddi bir şekilde doğru bir planlamayla Hatay’ı hem tanıtım hem turizm açısından geliştirmek için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız.”

Bakan Ersoy, gastronomide çok iyi değerlere sahip olunmasının, çok lezzetli ürünler yapılıyor olmasının bir gastronomi kenti olunması için yeterli olmadığını da aktardı.

Hatay’da bir otelde, sektör temsilcileriyle de bir araya gelen Bakan Ersoy, basına kapalı toplantının ardından Samandağ ilçesine gitti. Bakan Ersoy burada Çevlik sahilini gezerek yetkililerden bilgi aldı. Hz. Hızır Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra Belen ilçesine geçen Bakan Ersoy, AK Parti Seçim İrtibat Bürosu’nda partililerle buluştu.

Bakan Ersoy, Hatay’ın geçmişten gelen bir tarihe ve potansiyele sahip olduğuna işaret ederek şöyle devam etti:
“Valilik, Arsuz’a yapılacak yeni yol için çalışmaları başlatıyor. Buraya gelmek için 100 kilometre yol geldik. Bu yeni yolla bunu 30 kilometreye düşürüyoruz. İhtiyaç duyulan imar planlarını, sahil turizm planlarını, Hatay’ın arkeolojik planlarını, sokak iyileştirmelerini ve restorasyonlarını hızlı bir şekilde başlatacağız. Vekillerimiz ve başkanlarımız ekip halinde yeni bir eylem planı hazırlıyorlar. Bu eylem planını bize getirecekler, biz de hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Artık bizim hedefimiz Hatay’ın turizmle anılması. Arsuz, bu konuda en önemli noktalardan biridir. İnşallah sektör olarak turizm, birinci sektörünüz olacak. Önümüzdeki yıllarda Hatay ve çevresi için ana kazanç kapısı turizm olacak. Biz de elimizden geleni yapacağız.”

Daha sonra ilçe merkezinde incelemelerde bulunan Bakan Ersoy, Arsuz Rum Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret etti ve Payas ilçesinde Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ni gezdi.

Bakan Ersoy Hatay’dan sonra gittiği Adana temasları için ilk olarak Adana Müze Kompleksine geçerek incelemelerde bulundu. Burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 2023 hedeflerini revize ettiklerini anlatan Bakan Ersoy, şöyle devam etti:
“50 milyon olan turist sayısı hedefimizi 70 milyona revize ettik. 70 milyon turist sayısını yakalayabilmek için -ki bizim hedefimiz 70 milyonda kalmak değil, sonrasında bu artışlar devam edecek, çünkü Türkiye başlı başına bir turizm ülkesi- bu sayılara hızlı ve rahat bir şekilde ulaşabilmek için, turizmi klasikleşmiş turizm bölgelerinin dışına çıkararak 81 vilayetimize yaymamız gerekiyor. Bu bağlamda potansiyelleri olan şehirlerimizi gezerek, başta yerel idarelerle oradaki milletvekillerimizden, valilerimizden fikir görüş ve stratejilerini alıyoruz. Biz de onlara Bakanlığımızca kendi stratejilerimizi katarak başta 2023 olmak üzere daha ileri tarihlere kadar uzayabilecek yeni bir strateji oluşturmak istiyoruz. Bu anlamda bugün Adana’dayız.”

Bakan Ersoy, Adana Müze Kompleksi içerisinde yer alan Mozaik Müzesinin açılışının gerçekleştirildiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Müzemizde tarım ve sanayi bölümleriyle ilgili çalışmaları denetledik. Valilikte, Adana’nın kültürel ve arkeolojik potansiyelleri ve deniz, kum, güneşle ilgili, turizmle ilgili neler yapılabilir, onlar üzerine çalıştık. 6 Nisan’da festivale bir daha geleceğiz, o zaman daha uzun kalacağız. Özellikle kıyı bandında incelemelerde bulunacağız, turizm alanlarının yeniden planlanması ve geliştirilmesiyle inşallah Adana ciddi bir şekilde turizm potansiyelini ve gelirlerini artıracak.”