web analytics

Genel kurulu tamamlanan TTYD’nin talepleri

Genel kurulu tamamlanan TTYD’nin talepleri

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği TTYD’nin 16. Olağan Genel Kurulu  Hilton İstanbul Bosphorus Otel’de gerçekleştirildi.

Seçimli Genel Kurul’da 2017-2019 döneminde sektördeki gelişmeler gözden geçirildi ve 2019-2021 dönemi Yönetim Kurulu ve diğer organ seçimleri yapıldı.

Yeni seçilen Yönetim Kurulu’nda 15 asil üyenin 7’si, yedeklerle birlikte toplam 24 üyenin 10’u kadınlardan oluştu.

Oya NARİN, ayrıca 190.000’in üzerinde nitelikli yatak, 15.000 yatlık marina, 14.000 uçak koltuğu ve yurtiçi ve yurtdışında 15 havalimanını içeren üyelik yapısıyla TTYD’nin bir dev olduğunu vurgulayarak yeni Yönetim Kurulu’nda kadın üye sayısının artırılmasına özel önem atfettiklerini ifade ederek Türkiye’deki diğer sivil toplum kuruluşlarını da aynı hassasiyeti göstermeye davet etti.

Turizmin etkisi ve değeri doğru anlaşılmıyor,  turizm ekonomisi yazdan yaza turist sayısına indirgenemez diyen Narin “Sektörümüzün yarattığı ilave olarak yaratabileceği değer gerek devlet gerekse toplum geneli tarafından tam olarak anlaşılamıyor. Bu yönü ile kapsamlı bir hesaplama pek yapılmadığı için turizm sektörünün ülkemize gelen turistlerin ödemeler dengesine yansıyan harcamalarına ve yazdan yaza ülkemize gelen yabancı ziyaretçi artışına indirgenerek değerlendirilmesi temel bir sorundur” dedi ve şöyle devam etti:

 “Turizm faaliyeti, 64 sektörlü bir tanımlamada 40’ın üzerinde sektörün etkileşimiyle oluşuyor ve dolayalı etkilerle milli gelirin % 10’dan fazlasını üretiyor. Turizmde Dönüşüm hamlesi hayata geçirilebilirse önümüzdeki 10 yıl içerisinde sadece turizm sektörü faaliyetleri büyümemize ortalama 1 puan ilave katkı yapabilecek potansiyele sahiptir.”

Turizm iyi giderken desteklenmeli

Oya NARİN, 2018’de toparlanma sürecine giren turizmin sorunlarının ortadan kalkmadığını, başta finansman olmak üzere sektörünü etkileyen meselelerin devam ettiğini vurguladı ve TTYD’nin taleplerini şu başlıklarda sıraladı:

  • Marina ve orman tahsislerindeki belirsizliklerin giderilmesi
  • Turizm destinasyonlarındaki imar problemlerinin çözülmesi
  • Yatırım finansmanı ve işletme sermayesi, yenileme-modernizasyon kredisi ve Eximbank kredisi ihtiyacı
  • Yatırım ortamının iyileştirilmesi
  • Turizm Geliştirme Fonu’nda planlanan katkıların düşürülmesi ve TÜRSAB, TTYD, TUROB ve TÜROFED’in doğrudan Fon yönetiminde yer alması
  • Markalaşma
  • Esnek çalışma düzenlemeleri
  • İhracatçı sayılma, KFV iadesi ve ÖTV’siz girdi tedariği
  • Turizmin sektör olarak imalat sanayiinden ayrı tutulmaması

Oya NARİN’in konuşmasının tamamına http://ttyd.org.tr/tr/konusma—sunumlar  adresinden ulaşılabilir.