web analytics

Bir başarı hikayesi, Tayland

Bir başarı hikayesi, Tayland

Tayland 2000’li yılların başlarında turizmde Asya’da adı geçmeyen bir ülkeydi.

Bangkok’da çok eski bir havaalanı, yol yok, trafik feci, otelleri yok denecek kadar az, destinasyon olarak kısmen Pattaya, biraz Phuket ve civarı, Thai havayolları dışında uçacak havayolu olmayan ve 10 milyon’un altında turist.

2010’a kadar eksikliklerini tamamlayan Tayland 2010‘dan itibaren turist sayısını her yıl %10’ların üzerinde artırarak 2018’i 38 milyon turist ile kapattı. Geliri ise sormayın. 62 milyar dolar.

Ülkde all inclusive yok. Hatta şehir otellerinin bir çoğunda kahvaltı da fiyata dahil değil.

Turizm yatırımlarının hızını her yıl örnekleri ile görebiliyorsunuz. Hemen hemen tüm ülkede uluslararası zincir otellerin adı var. En küçük yerleşim yerlerinde bile modern alışverş merkezleri ve ünlü markalar bulunuyor. Bangkok’ta bulunan AVM’leri ise görmeniz gerekir. Yeme & içme ve eğlence  mekanlarında ise adeta Dünya markaları birbiri ile yarışıyor. Sokakta  ucuz geleneksel yemek yiyebilir ya da gökdelenin 85. katında ışıltılar içinde şehirde çok sayıdaki Michelin yıldızlı bir aşçıdan  pahalı menüler tadabilirsiniz.Yani tüm harcalamalarınızı cüzdanınızın şişkinliğine  göre yapabiliyorsunuz.

Bangkok şehir içi ulaşımda, yer üstünden ve yer altından tren ile trafiği çok rahatlatmış. Şehirler arası yollar ise mükemmel.
Birkaç küçük olayda yaşanan terör ve Andaman kıyılarını vuran tsunami etkileri çok kısa sürede atlatılmış. Ülke de güvenlik ön planda. Yalnız başına tatile gelen kadın turist oranı %50’in üzerinde.

Batı’daki Andaman denizinin açıkları hariç deniz tatili turizmi yok gibi. Denizleri bizimle mukayese edilmez.Ama ülkeye turist ve para akıyor.

Tayland,  Turizm Otoritesi’nin yıllardır tüm Dünya’da uyguladığı çok başarılı pazarlama ve tanıtım kampanyaları sonucu 2018 de 38 milyon turistten, 62 milyar dolar gelir elde etti.

Önümüzdeki yıllarda da her yıl %10’un üzerinde gelir hedefi ile turistten çok gelire odaklanan bir turizm ülkesi olarak Tayland örnek alınacak bir turizm ülkesi.

Suat Töre
Takip edin
Latest posts by Suat Töre (see all)