web analytics

45 bin dendi ama 195 bin ağaç kesildi

45 bin dendi ama 195 bin ağaç kesildi

Çanakkale’nin Kirazlı köyünde altın madeni için ÇED raporunda 45 bin denmesine rağmen 195 bin ağaç kesildiği ortaya çıktı. Çevreciler, Kazdağları’nda izin verilenin dört katından daha fazla ağaç kesildiğinin tespit edilmesinden sonra  altın madene karşı hukuk mücadelesi başlattı.   TEMA Vakfı ise madenin durdurulması için Change.org’da kampanya açtı.

faaliyetlerine başlamak için işletme iznini aldı.Projenin ilk aşamaları proje alanındaki ormanların ve diğer bitki örtüsünün ortadan kaldırılması ve 45 bin 650 ağacın kesilmesi olarak planlanmıştı. TEMA’nın uydu görüntüleri üzerinde yaptığı incelemeler sonucu maden sahası ve yol bağlantıları için yaklaşık 195 bin adet ağacın kesildiği ortaya çıkmıştı.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da konuyu bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşımış ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltmişti:

ÇED raporunda belirtilenden yaklaşık 4 katı büyüklüğünde ağaç katliamına imza atarak yasadışı bir süreç işleten Doğu Biga Madencilik A.Ş hala faaliyetlerini sürdürmekte midir?

Bu şirket hakkında bir işlem başlatılmış mıdır?

Kirazlı Maden Ocağı’nın bölge halkının içme suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında kurulmasına hangi gerekçelerle izin verilmiştir?

Yüzde 98.7’si ormanlık alan içerisinde kalan Kirazlı Maden Ocağı’nın kurulmasına Bakanlığınız tarafından hangi gerekçelerle izin verilmiştir?

“Kirazlı Altın Madeni’nde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna aykırı işlem yapılıyor, işletme durdurulsun” çağrısıyla başlatılan ve şu ana kadar 65 binin üzerinde kişinin imzaladığı kampanyada hedef 75 bin. Sosyal medyada da #KazDağlarıHepimizin ve #AğacımaDokunma etiketleri altında çevre hassasiyeti olan vatandaşlar tepkilerini paylaşıyor. Kazdağları Kardeşliği tarafından yapılan çağrıda tepkisini duyurmak isteyen vatandaşlar 19 Temmuz Cuma günü 18:30’da Çanakkale İskele Meydanı’na davet edildi.

‘Her ağacı tek tek savunacağını’ söyleyen Kazdağları Kardeşliği Kolektifi kampanya için ormandaki canlı yaşama dikkat çekilen bir video da çekildi.