web analytics

20 Nisan 2024, Cumartesi

Antandros Antik Kenti için acil önlem bekleniyor

Antandros Antik Kenti için acil önlem bekleniyor

Balıkesir Edremit’te, bin 700 yıl önce inşa edildiği belirlenen mozaikleriyle ünlü yamaç ev ile nekropolisin bulunduğu Antandros Antik Kenti bölgenin en önemli antik kentleri arasında yerini aldı. Antik Kentte, Bakanlık ve Tarihi Antandros Şehrini Koruma, Kurtarma ve Yaşatma Derneği’nin katkıları ve destekleri ile kazılar devam ederken, bölgede yağmaların olmaması adına bekçi ile korunuyor.

Antandros Antik Kenti, Edremit’in Altınoluk Mahallesi’ne 2 km. uzaklıkta yer alan önemli bir Troas kenti. Mysia ile Troas arasında uzanan yolu kontrol eden stratejik bir konumda yer alan Antandros’un kuruluşu, bazı antik yazarlara göre Troia Savaşı’nın öncesine kadar uzanıyor. 2000 yılında yüzey araştırmasıyla başlanan akademik kazı çalışmaları 15. yılına girmiş durumda.

Tarihi Antandros Şehrini Koruma, Kurtarma ve Yaşatma Derneği Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın buraya el atmasını ve burayı ören yeri ilan edip ukdesine geçirmesini ve kamulaştırmaları tamamlayarak korunmaya alınmasını talep ediyor.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Erol Uzun, yaptığı açıklamasında “Bir an önce Kültür Bakanlığı’nın buraya el atmasını ve burayı ören yeri ilan edip ukdesine geçirmesi ve kamulaştırmaları tamamlayarak korunmaya alınmasını istiyoruz. Acil yapılması gereken kamulaştırma sorunu var. Çünkü kamulaştırma olmadan burası ören yeri ilan edilemiyor. Şu anda biz dernek olarak buraların yağmalanmaması için bekçi tutuyoruz, dernek olarak bekçilik maaşlarını veriyoruz. Elimizden geldiğince bölgeyi korumaya çalışıyoruz. Hem ücretsiz rehberlik hizmetleri veriyoruz, hem de bekçi maaşlarını ödeyerek burayı korumaya çalışıyoruz. Bu yükün sırtımızdan gitmesi anlamında söylemiyorum ama buranın daha emin daha doğru daha iyi bir şekilde korunması ve kollanması adına bu gerekli. İnşallah sesimiz duyulur ve Kültür ve Turizm Bakanlığımız da bu konuya duyarlı yaklaşır” dedi.

Tarihi Antandros Şehrini Koruma, Kurtarma ve Yaşatma Derneği Başkanı Erol Uzun antik kent hakkında verdiği bilgilerde de “Burası 2.YY.dan kalma bir Roma Villası. Porteka dediğimiz bir koridor etrafına dizili altı odadan oluşuyor. Yazlık ve kışlık iki tane kabul odası var. En baştaki kabul odası oldukça zengin zemin mozaikleri ile işli. Ortada Kantadros dediğimiz bir iç kapı ve üzerinde iki tahtacı kuşu betimlemesi var. İkinci yazlık konuk ağırlama odası ise zemini çok iyi mermerler ile döşeli bir alan. Koridorun sonundan açıldığımız alanda sağda hemen tuvalet ve tesisat alanı var. Çok ciddi bir kanal ve su sistemi yapılmış burada. Kanal sistemi aşağı yukarı 80 cm. ye 130 cm. en düşük yeri.Ve hemen bu alanın arkasında da çok büyük depolama mutfak pişirme alanı var” diye konuştu.(Halil Öncü)