web analytics

Galataport Out, Yenikapı In…

Galataport Out, Yenikapı In…

1856 Kırım savaşı esnasında ve sonrasında şehirde bir rıhtım yoktu. Müttefik askerleri ve malzemeleri İstanbul’a getiren gemilerden sandallarla tahliye çok zor oluyordu. Bu ihtiyaçlar nedeniyle Galata Rıhtımının yapımına girişildi. Daha sonraki dönemlerde bu limana, İstanbul’u ziyaret eden ticari ve turistik gemiler için gümrük eklendi. Ağırlıklı olarak ticari gemilere hizmet veren limanda en büyük bölümü yolcuya hitap etmeyen Antrepolar* alıyordu.

2000’li yıllarda dünyadaki Kurvaziyer yani Gemi turlarındaki artış Türkiye’ye de olumlu yansıyınca gelen yolcu gemilerini pek uygun olmasa da Karaköy Limanında ağırlamaya başladık. Bu bağlamda Limanın islah edilmesi, yenilenmesi aşamasına gelindi. Galataport olarak da bilinen Karaköy’den Tophane’ye kadar uzanan 1.200 metrelik sahil şeridine sahip Salıpazarı Kruvaziyer Limanı’nın özelleştirme ihalesini ilk olarak 2005 yılında Sami Ofer 4 milyar 300 milyon dolar’a teklifle kazandı. Çeşitli sebeplerle iptal edilen bu ihale daha sonra 702 milyon dolarla Doğuş Grubunda kaldı. Şartnamede bulunan 49 yıllık kullanım hakkı 30 yıl olarak değiştirildi.

Boğazın girişinde en önemli mevkiye sahip olan bu 1.200 metrelik sahil şeridi artık Turist gemilerine hizmet edecek. Ancak biz turizmciler bu projeye ilk itirazımızı daha o günlerde yetkililere iletmiştik.

KARAKÖY’E GELEN GEMİLER SORUN YARATIR

Ne sorun yaratır;

– Her biri yüzbin tonun üzerindeki bu gemiler Boğaz trafiğini engeller,

– Limana yanaşırken ve limandan ayrılırken çok büyük tehlikeler yaratır

– Zaten kermekeş olan Karaköy kara trafiğini felç eder. Gün içerisinde 3 otobüsün trafiği felç ettiği Karaköy’de, yolcu sayısı 5.000’lere varan 3 gemi yanaşsa 300’ü aşkın otobüsle aynı gün nasıl servis verilecektir? Bu bir muammadır.

– Bunların dışında bu gemilere servis verecek olan yakıt tankerleri, her türlü ikmal, gıda ve temizlik malzemesi getiren onlarca kamyon da trafiğe karışınca, Karaköy’de hatta İstanbul’da hayatın duracağını, Turistin 3-5 saatte Sultanahmet’e ulaşıp, gelebileceğini hesap etmek çok güç olmasa gerek.

ÇARE YENiKAPI

Evet, Çözüm net. Çare; Yenikapı’da yeni bir kurvaziyer limanı yapılmasıdır. Yenikapının, hem lokasyonu açışından şehir trafiğinden uzak ve tarihi yarım adanın tam dibinde olması, Kapalıçarşı, Sultanahmet ve müzelere neredeyse yürüyüş mesafesinde olması önemlidir. Üstelik Yenikapı 3-5 gemiden çok daha fazlasını ağırlayabilir. Aklın yolu birdir. Yetkililerin vakit geçmeden Yenikapı ihalesini açmaları elzemdir.

* Antrepo; Fransızca’dan dilimize geçmiş bir kelimedir. Kelime anlamı, gümrüklere gelen ticari eşyanın konulduğu, korunduğu yer, ardiyedir.

Cem Polatoğlu