web analytics

THY’den Boeing’e dava sinyali

THY’den Boeing’e dava sinyali

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, Boeing’in yazılım hatası sebebiyle 24 uçağı havalandıramadıklarını belirterek “Boeing ile iyi niyet çerçevesinde müzakerelerimiz sürüyor. Ancak görüşmelerin ucu açık şekilde ilerlemesi bizi rahatsız ediyor. Bir çözüm bekliyoruz. C planını devreye alırsak her şey daha farklı olur” dedi.

Operasyonu durdurulan Boeing 737 Max, havacılık sektörünün gündeminden düşmüyor. Yazılım hatası sebebiyle 24 tane uçağını uçuştan çekmek zorunda kalan Türk Hava Yolları, Boeing ile görüşmelerini sürdürürken, diğer yandan da gelecek yıl 25 yeni uçağın da filoya katılacak olması ciddi anlamda endişeye yol açıyor. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, anlaşmaya varılamaması hâlinde C planını Boeing’e ilettiklerini belirterek, dava sinyali verdi. 2019 yılının operasyonel anlamda zor bir yıl olduğunu belirten Aycı, özellikle Max faktörünün çok etkili olduğunu söyledi. Aycı “Boeing krizi tüm havacılık sektörünü olumsuz etkiledi. Biz de bunun ağırlığını hissediyoruz. Şu an 24 tane uçağı her gün yerde görmek beni çok rahatsız ediyor. Uçakları garaja park etmek için almadık. Bu sorunun halledilmesi konusunda müzakerelerimiz sürüyor. Sorunun bu sene çözülmesi gerekiyor. Sözleşmelerde kaynaklı durumları karşılıklı iyi niyet ve anlayış çerçevesinde görüşüyoruz. Ortada müşterek bir memnuniyetsizlik var. Umarım doğru adımları doğru zamanda atarlar. Boeing’i iş ortağımız olduğunu görmek istiyoruz” dedi.

2013 yılında siparişini verdikleri 25 adet 737 Max tipi uçağın da önümüzdeki yıl filoya dâhil olacağını anlatan Aycı şunları kaydetti: 25 yeni uçakla birlikte önümüzdeki yıl 49 uçak yerde kalacak. Boeing’in bize tarih vermesi gerekiyor. Eğer bize tarih vermezlerle biz nasıl plan ve bütçe yapabiliriz. Düşünün 49 uçak neredeyse iç hatlarda sefer yapan bir firmanın toplam filosuna eşit. Bu fotoğrafı çok değiştirir. Bu yönettiğimiz krizin boyutunu da gösteriyor. Dolayısıyla Boenig’in krizi çözmesi ve yönetim anlamında makullere gelmesi, ucu açık bir süreç olmaktan çıkarıp şirketlerin plan yapabileceği bütçe yapabileceği hale getirmesi gerekiyor. Maalesef bunu şu an için başarmış değiller. Ama son derce açık fikirliler ve konun farkındalar. Krizin çözümü konusunda umutluyum. Max ile ilgili tüm sektör de elinden gelini yapıyor. ABD Sivil Havacılık Kuruluşu, Avrupa Sivil Havacılık Kuruluşu ve Türkiye Sivil Havacılık Kuruluşu onay verirse uçuklar uçar. En çok garantiyi gördüğümüz anda bu uçağı uçururuz. Şu an B planımızı devreye aldık. Kiralama yoluyla ihtiyacımızı karşıladık. Ancak 2020 yılı için yeterli olmayacak. Bu aşamada C planı Boeing’e ilettik. Eğer C planına geçersek her şey daha farklı farklı olur. (DHA)