web analytics

20 Nisan 2024, Cumartesi

Fazıl Say’dan İngiltere’ye vize için 1200 sterlin isyanı

Fazıl Say’dan İngiltere’ye vize için 1200 sterlin isyanı

Piyanist Fazıl Say, İngiltere’ye gitmek için vize başvurusu yaptı. Ancak konsolosluk yanlış tarihlere vize çıkardı. Ünlü sanatçı ise patladı: Hatayı düzelttiremiyorum. Gitmek isteyen ben değilim. Beni çağıran sizsiniz!

Ünlü piyanist, 8 Ocak ve 3 Mart konserleri için Londra’ya gitmek istedi. Konsolosluk alakasız bir tarihe vize verdi. Hata fark edilince de düzeltmedi. Hatta “Yeniden başvur” dedi. Sanatçı kükredi: Kendinize çekidüzen verin!

Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci Fazıl Say, bir süre önce İngiltere’den konser teklifi aldı. Geçen ay İstanbul’daki konsolosluğa gidip, vize başvurusu yaptı. Ancak tahmin edemeyeceği bir problem yaşadı.

Başına gelen olayı şöyle anlattı: “İngiltere’ye geçen ay vize başvurusu yaptık. 8 Ocak Wigmore Hall ve 3 Mart Barbican konseri için ikisini de tarih olarak kapsayan bir çalışma vizesi için. Salonlardan, vize mektubu da geldi, onu da ekledik, yine de yanlış vize vermişler (8 Şubat’ta başlayan). Ve konsoloslukta bu hatayı düzelttirebileceğimiz hiç kimseye ulaşamadık. Gitmek isteyen ben değilim, beni çağıran İngiltere.

Fazıl Say, “Eşitlik istiyoruz kardeşim. Geçen yıl yaptığımız CD İngiltere’nin prestijli ödülü Grammaphon Awards’ı kazanmıştı. Ona da gidememiştik benzer sebepten” dedi.

Say, 1 saatte verilen Ekspres Vize’sini de eleştirdi: Fiyatı bin 200 sterlin. Onu öneriyorlar. Madem 1 saatte vize verilebiliyor, neden vermiyor sizce?