web analytics

24 Nisan 2024, Çarşamba

“Türsab’ta iktidar da, muhalefet de bizi aldatıyor”

“Türsab’ta iktidar da, muhalefet de bizi aldatıyor”

Kılıçarslan Karapıçak, acentelerin Türsab’tan beklentilerini açıkladı.
Türsab 23’cü Dönem Disiplin Kurulu Başkanı Kılıçarslan Karapıçak, “Beklentim, inşallah akıllarını başlarına alırlar, Türsab’a huzur ve sevgi getirirler, iyi çalışırlar ve acenteleri sıkıntıdan kurtarırlar şeklindedir” dedi

Türsab 23’cü Dönem Disiplin Kurulu Başkanı, Ankara merkezli  Gökil Turizm’in sahibi Kılıçarslan Karapıçak, mevcut yönetimin 21 aylık dönemde ortaya koyduğu hiçbir vaadini yerine getirmediğini ve 24. Genel Kurul’da hangi vaatlere devam edeceğini yeterince açıklamadığını belirterek yapılan hataları ve acentelerin beklentilerini sıraladı.

Türsab Genel Kurulu’nda mevcut yönetim ve diğer adayların söylemlerini Disiplin Kurulu’nda görev aldığı için herkesten farklı gözle izlediğini anlatan Karapıçak “Beklentim, inşallah akıllarını başlarına alırlar, Türsab’a huzur ve sevgi getirirler, iyi çalışırlar ve acenteleri sıkıntıdan kurtarırlar şeklindedir” dedi

Kılıçarslan Karapıçak, mevcut yönetimin Genel Kurul’da önlerine karamsar bir tablo koyduğunu belirterek “İnşallah bu kez söylediklerini yaparlar. Beklentimiz yapmaları yönündedir. Çünkü Türk turizminin önemli kuruluşu Türsab’ın üyelerinin açık, şeffaf ve acenteleri düşünen bir yönetime ihtiyacı vardır.  Yoksa önümüzdeki 3 yıl boyunca başta Türk turizmi olmak üzere acentelerin geleceği kötü olacaktır” dedi.

Türsab 23’cü Dönem Disiplin Kurulu Başkanı Kılıçarslan Karapıçak, mevut Türsab yönetiminin geçmişteki hatalarını sıralarken, yapılması gerekenleri şöyle açıkladı:

“Değerli meslektaşlarım,

Türsab 24. Genel Kurulu’nda yarışan tüm adayları tebrik ediyor, yönetim,  denetim ve disiplin kuruluna seçilenlere görevlerinde başarılar diliyorum.

  1. Dönem Türsab Disiplin Kurulu Başkanı olarak görev sürem boyunca üzerime düşeni layığı ile yerine getirmeye çalıştım.

Bu nedenle son görevimi yerine getirmek üzere 24.Genel Kurul’da yer aldım ve gözlemlerimi sorumluluk anlayışım gereği meslektaşlarımla paylaşmak istedim.

NEDEN ADAY OLDUNUZ?

Genel Kurul, katılan adayların hepimizi şaşırtan konuşmalarına sahne oldu. Muhalefette yer alan adayların, mevcut yönetimi öven konuşmaları herkesi şaşırttı. Onlara “Madem mevcut yönetim çok başarılıydı ve yaptığını iddia ettiği icraatları beğendiyseniz o halde neden aday oldunuz ?” diye sormak lazımdı. Bu durumda adayların, neden aday olduklarının takdirini meslektaşlarıma bırakıyorum.

YÖNETİMDEN BEKLENTİLERİMİZ

Seçilen yönetim ‘21 ay bize yetmedi’  dedi ve 3 yıl daha görevde olacak. Şimdi işleri daha da zor. Görevde olduğu dönemde düştüğü hatalara düşmeyerek, çözüm odaklı çalışmalar yapmalı ve acil olarak aşağıdaki konuların çözümü için aksiyon almalıdır.

Bunları sayalım:

1- Tüm faaliyetleri başta olmak üzere, özellikle mali konularda yaptığı harcamalardan ve gelirlerden üyeleri eksiksiz olarak bilgilendirmelidir.

Bu konuda üyelere vereceği rapor, üyelerin kolayca ulaşabilecekleri internet ortamında sürekli veya aylık olmalıdır. Aylık 5 bin TL’yi geçen her türlü harcama interaktif ortamda üyeler tarafından detaylı olarak görülmelidir.

Ayrıca kişilere, Türsab’tan ödenen huzur hakkı, maaşlar gibi her türlü ödeme, kişilerin isimleri, unvanları, ödemelerin nedeni açıkça, eksiksiz belirtilerek burada yer almalıdır.

Ancak 24.Genel Kurul’da bu şekilde açık ve şeffaf bir raporun üyelerle paylaşılmadığı görüldü.

2 – Türsab, tek adam yönetiminde kurtarılıp tüm birimleri ve işlemleri konusunda profesyonel anlayışla yönetilerek gerçek manada kurumsallaşmalıdır.

Türkiye’nin güzide kuruluşu Türsab yönetiminin Genel Kurul’da bakkalın, pastanenin bile 5 bin TL’ye aldığı İSO 9001 belgesi ile kurumsallaştığını ileri sürmesi komiktir. Kurumsallaşmak anlayışı bu olmamalıdır.

3- BTK seçimlerinde Türsab merkez yönetimi tarafsız kalmalı ve yönetim imkanları bir tarafın menfaatine kullanılmamalıdır.

Ancak aksine, mevcut yönetim desteklediği aday adına çeşitli toplantılar düzenledi, acentelere telefonla, mesajla baskı yaptı. Yerine göre tehdit kullandı. Acenteleri farklı renkler giydirerek gizli mesajlarla bölerek, BTK seçimlerinin bağımsızca yapılmasını ortadan kaldırdı. Bütün bunları muhalif adaylarında hakkı olan Türsab’ın bütçesini kullanarak yaptı.

4- BTK’larda ayrım yapılmayarak, bölgede kayıtlı üyesi olan acenteler nispetinde ödemeler yapılmalı. Bütçe verilmesi adeletli bir şekilde üye sayısı göz önüne alınarak yapılmalıdır.

Ancak, geçtiğimiz dönemde 100 acentesi bulunan BTK’ye 210 bin TL bütçe verilirken, 700’ü aşkın üyesi bulunan bir başka BTK’ya 2 bin TL aylık bütçe verildi. Hatta bazı BTK’lar bahsedilen bütçeyi hiç bir şekilde kullanamadı.

5 – Yeni acente açılması belli kısıtlamalara, pazarın kapasitesine veya kotaya tabi olmalıdır. Bu şekilde aynı bölgede görev yapan diğer üyelerin kazancına ortak yaratılmaz ve menfaatleri korunmuş olur.

Ancak, geçtiğimiz dönemde ‘yeni acente açtırmayacağız’ vaadine rağmen yönetim 1800 yeni acente açtırarak zaten zorda olan üyelerin kazancına ortak yaratmıştır. Bu rakam eleştirdikleri 18 yıllık eski yönetime göre bir rekordur. Bu durumda üyelerin bir çoğu mesleklerini bırakmak zorunda kaldılar.Ayrıca bir taraftan BTK başkanlarının izniyle acenta açtırıyoruz derken, diğer taraftan BTK başkanının sahtecilik yaptığını tespit ettiği acenta olmak isteyen kişiye onay vermediği durumda ise Genel Merkez tarafından onay verilip belge veriliyordu.

5- Türsab’da yönetim kurulu tarafından alınacak bir kararla seçim dönemi israfı son bulmalıdır. Seçim dönemine 6 ay kala Türsab’ın toplantı harcama bütçesi, acil olan uluslararası kuruluşlarla veya devletle ilgili toplantılar dışında dondurulmalıdır.

Bu seçim döneminde kendi kampanyaları için Türsab’ın bütçesinden 27 milyon TL gibi büyük paralar harcandı. Üyelerin hakkı olan bu paralar birilerinin menfaatine kullanılmamalı ve bunun önüne geçilmelidir.

6- Türsab’ da yandaş, ayrıcalıklı personelin istihdamı derhal son bulmalıdır. Bunların yerine liyakat sahibi, belli kriterlere sahip ve üyelere karşı kim oldukları açıkça belirtilecek kişiler görev almalıdır. Seçim sırasında adayların kim oldukları açıklanırken, Türsab’ta çalışanların kim oldukları konusunda üyelere hesap verilmelidir. Ayrıca Türsab’da ödenen yüksek maaşlar gözden geçirilmelidir. Kurumsallaşmak deniliyorsa, maaş ödeme kişiye göre değil, bulunduğu makama göre  yapılmalı ve bunun bir skalası olmalıdır.

Halen Türsab’ta daha önce yönetim kurulu üyesi tarafından yapılan genel sekreterlik için 30 bin TL maaş alan dışardan bir sekreter bulunuyor. Ayrıca herbirine 25’en bin TL aylık ödenen daire başkanları yer alıyor. Bütün bu israfa son verilerek gerekli olanların maaşları normal seviyeye çekilmeli ve halen Türsab’da 550 kişi olduğu bildirilen yüksek sayıda personel istihdamına son verilmelidir

7- Denetimler üye acentelere yönelik değil yasadışı çalışan kaçakla mücadeleye karşı yapılmalıdır. Üye acentelerin denetlenmesi ellerindeki kayıtlara göre kolaydır. Belge iptali cezası üye acentenin yapacağı yasadışı işleri engeller. Denetimlerin Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen 1618 Sayılı Kanun’un ilgili maddesinin varlığı hatırlatılarak devletin kolluk kuvvetleri tarafından yapılmasının sağlanması gerekir.

Kaçak denetim denilerek 20 bin Türsab üyesi gerçek acenteye ceza kesildiği belirtildi. Öte yandan kaçak acente faaliyeti gösterenler istedikleri gibi çalışıyorlar. Bu denetim sistemi düzeltilmedi. Denetim yapan BTK cezalandırıldı. BTK’lar arasında ayrımcılık yapıldı. Bölgesel şikayetler dikkate alınmadı.

8- Aidatlar düşürülmelidir. İşyerlerindeki genel giderleri veremeyen üyelerin giderlerini azaltacak önlemler alınmalı ve başta aidatlar düşürülmelidir.

Bu vaat, mevcut yönetimin söylemleri arasında vardı. Ancak yapılmadı. Vaatler derhal yerine getirilmelidir.

9- Türsab yönetimi sorunların çözümüne odaklanmalıdır. Siyasi irade ve diğer kuruluşlar ile uyum içinde çalışılmalıdır. Bu ilişkiler yönetimdeki kişilerin şahsi menfaatleri veya hayalleri ekseninde değil Türsab üyesi acentelerin menfaatleri çerçevesinde şekillenmeli. Sorunlar uzaktan kavga ile değil, yakından görüşme ile çözülmelidir.

Maalesef Türsab’ ın asli sorunlarına odaklanılma olmadı. Kurulacağı söylenen 220 dönümlük yaşam köyü kimin için isteniyor? Türsab üyelerinin böyle bir ihtiyacı yoktur. Şirket kurmayacağız dediler.  Kurdular. Şimdi de ‘yaşam köyü” kimin için kurulmak isteniyor? Yoksa Türsabın kasasında kalan 50 milyon TL de burada mı çarçur edilecek?

TÜRSAB GENEL KURULUNDA ADAY OLAN MUHALEFETE GELİNCE…

Değerli arkadaşlar bana kalırsa Türsab’ta her zaman iktidarda, muhalefette bizi aldatıyor.

Şöyle ki;

Ne kadar güçlü bir muhalefet olursa, Türsab’ı kaliteye yöneltir ve yönetimi  büyük ölçüde doğru işler yapmaya sevk eder.

Ancak maalesef Türsab’ta güçlü muhalefet hiç olmadı. Kongrede konuşuldu: Türsab’ta kim çok para harcarsa o iktidar oluyor. Bu durum ise Türsab’ı daha da küçültüyor. Ama yönetim bir şeyin farkında değil. Acenteler varsa Türsab vardır.

Muhalefet genel kurul öncesi zamanında birleşmeyerek oyların parçalanmasına  ve iktidara kaymasına meydan verdi. Sorunlara odaklanmayan muhalefet maalesef seçim kaybetti.Birleşmeyen muhalefet, Türsab üyelerini ‘birlik ve beraberlik’ ruhundan mahrum etmiştir.

Aslında Türsab’a kalite katmak için muhalefet birleşmeliydi. Muhalefet yönetime katkı sunmak ve acentelerin menfaatlerini korumak amacı ile bunu derhal yapmaya mecburdu ama bazı hırs, ego ve hizipçilik bunun önüne geçti. Bunu yapmak Türsab üyelerine ve hatta mevcut seçilen yönetime karşı muhalefetin borcu idi.

Ayrıca  2018 Şubat kongresi sonrası birliğe bağlılığını bildiren, hiçbir muhalif eylem ve söylemi olmayan aday, genel kurul sonrası ‘Buradan mutlu bir şekilde gidiyorum’ diyorsa şüphe yaratır. Gerçekte acentelerin neler yaşadığını tesbit edemiyorsa, alternatif olarak ortaya çıkmasın. İnsanlar artık 18 yıllık bir alışkanlığın içinden gelen, ‘sözde değişip, özde eski kalan’ bu isimleri geride bırakmalıdır. Geçmişle bağı olmayan, geleceğe, dijital dünyaya ayak uyduran her bölgenin sesine kulak veren yeni simalar bekliyor. Artık 3 yılda bir yapılacak genel kurul ile hızla değişen sektör, dijital çağda eskiler yerine bayrağı genç dinamik yeni nesillere bırakmalıdırlar.

Yönetime seçilen 8 kadın üyenin Türsab’a getireceği kalitenin varlığı nedeniyle mutluyum, çok umutluyum. Belki erkeklerin bu güne kadar acenteler için yapamadığını kadın üyeler başaracaklardır.

Türsab Başkanı, artık hata yapmayacaklarını belirterek “Hatamız varsa da mutlaka ders çıkartırız. Burada en önemli yol göstericimiz yine sizler olacaksınız. Sizlerin önerileri, fikirleri, eleştirileri her zaman kılavuzumuz olacak” demişti.

Bundan sonrasını hep birlikte izleyerek göreceğiz. Umarım önerilerimiz dikkate alınır. Acenteler adına tüm taleplerimizin takipçisi olmaya devam edeceğiz

Türsab Başkanı’na Genel Kurul’da söylediği 3 sözü hatırlatıyorum

“Sabır boyun eğmek değil, mücadele etmektir.” (Hazreti Ömer (R.A.))

“Görevini tam yerine getirmemiş olanın vicdan yarasına, ne mazeretin çaresi ne ilacın çaresi olur.” (Hazreti Mevlana)

“Emroluğundun gibi dosdoğru ol!” (Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim, Hud Suresi)

Saygılarımla,

23.Dönem Türsab Disiplin Kurulu Başkanı

M.Kılıçarslan Karapıçak