web analytics

20 Nisan 2024, Cumartesi

Dijital hizmet vergisi 1 Mart’tan itibaren resmen başlıyor

Dijital hizmet vergisi 1 Mart’tan itibaren resmen başlıyor

Dijital hizmet vergisinde detaylar belli oldu! 1 Mart’tan itibaren resmen başlıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni tesis edilen dijital hizmet vergisinin, dijital ortamda sunulacak hizmetlerden hangilerini kapsadığını ve hangilerinin kapsam dışında olduğunu belirledi. Bilgisayar, tablet, cep telefonu, akıllı bileklik gibi elektronik cihazlarda kullanılan programların, sinema filmi, dizi, video, resim, fotoğraf, grafik, makale, dergi, gazete gibi görüntü, ses ve metin dosyası içeriklerinin, her türlü dijital oyunların, çevrim içi oyunlarda oyuncuya belirli bir bedel karşılığında oyunla ilgili uygulama veya paketlerin (ilave oynama hakkı, ilave oyun süresi, oyun içi özelliklere, materyal ve ögelere erişim, oyun içi karakter oluşturma ya da geliştirme veya oyun içi sanal para temini gibi) dijital ortamda satışı ile benzeri diğer içerik satışlarından elde edilen hasılat da düzenleme kapsamında bulunacak.

Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapan Kanun” ile 1 Mart 2020’den itibaren yürürlüğe girmek üzere yüzde 7,5 oranında “dijital hizmet vergisi” adı altında yeni bir vergi ihdas edilmişti.

 

Arama motoru reklamları, bant reklamlar (banner), dijital ortamlarda yayınlanan her türlü işitsel, görsel veya yazılı reklamlar, elektronik cihazlarda yazılımlar vasıtasıyla otomatik olarak çevrim içi iletilen reklamlar, açılır pencere reklamları (pop-up) gibi reklam hizmetleri bu vergiye tabi tutulacak.

 

Gazete veya dergilerin internet sitelerinde veya yalnızca dijital ortamda yayıncılık yapan kuruluşların sitelerinde yayınlanan reklamlardan elde edilen hasılat da bu kapsamda değerlendirilecek.(ahaber)