web analytics

24 Nisan 2024, Çarşamba

Kaza nedeni tamamlanamayan ikinci pist mi?

Kaza nedeni tamamlanamayan ikinci pist mi?

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Pegasus’a ait bir uçağın pistten çıkarak parçalanması ve 3 kişinin hayatını kaybetmesi, söz konusu havalimanında bilmeceye yıllardır tamamlanamayan ikinci pist inşaatını hatırlattı.

Havacılık uzmanları, 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan Pegasus kazasına neden olan etkenlerden biri olarak pistin kaplama ve bakımının gerektiği gibi yapılmamasını gösterdi.

Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan da, kazadan bir gün önce yaptığı açıklamada, “Sabiha Gökçen’de pistimiz çok yoruldu. Hemen hemen her gece piste bakım yapılıyor. Yeni uçuş talepleri var ancak biz bunu yeni pistin yapılmasına kadar şimdilik durduruyoruz. Eski pisti de bakıma alacağız. Onun için şu anda buraya yeni frekans vermeyi durdurduk” diyerek pistle ilgili iddiayı dile getirenlere referans olmuştu.

Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre ikinci pist projesi, 12 yılı aşkın süredir gündemde ama bir türlü bitirilemiyor. 31 Ekim 2009 günü o dönem havalimanını işleten LİMAK’ın Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “İkinci bir pist gerekliliği var. Savunma Sanayi Müsteşarlığı da aynı fikirde. İkinci pist için start verildi” diyerek çalışmaların başladığını açıkladı.

İhale ancak 5 yıl sonra açılabildi. “2. Pist ve Mütemmimleri 1. Etap İşleri (Deplaseler, Yollar, Tüneller)” adlı ihaleyi yapan idarenin havalimanının sahibi HEAŞ değil de DHMİ olması işin uzamasının ve arka planda yaşanan çekişmenin bir göstergesiydi.

5 Ağustos 2014’te yapılan ihalede yaklaşık maliyet 720 milyon liraydı. YSE Yapı çarpıcı şekilde, neredeyse yarı oranda indirim yaptı ve 486 milyon liraya ihaleyi aldı. Sözleşmeye göre, inşaat 3 Haziran 2015’te başlayacak, 21 Haziran 2017’de bitecekti.