web analytics

UEFA Avrupa 2020 için Azerbaycan’ın hedefi %10 turist artışı

UEFA Avrupa 2020 için Azerbaycan’ın hedefi %10 turist artışı

Geçen yıl turist sayısını 3.2 milyona, turizm gelirini de 2.5 milyar dolara ulaştıran Azerbaycan, Bakü’de gerçekleştirilecek UEFA Avrupa 2020’nin de etkisiyle bu yıl turist sayısını yüzde 10 artırmayı hedefliyor.

Bir zamanlar ‘petrol ülkesi’ olarak anılan Azerbaycan, petrol dışındaki sektörlere de önem vererek ekonomisini güçlendirmeye devam ediyor.  Özellikle 2011 yılının ‘Turizm Yılı’ olarak belirlenmesinden sonra, bu alanda önemli gelişmeler kaydedildi ve turizm ülkenin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’sındaki (GSYİH) payını yüzde 25 ulaştı.

Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) kapsamında, İstanbul’a gelen Azerbaycan Azerbaycan Turizm Ofisi Başkanı Florian Sengstschmid, TUYED yönetiminin sorularını yanıtladı.

Son yıllarda ülkesinde gerçekleştirilen sportif etkinliklerden dolayı Azerbaycan’ın tarihi, kültürel, doğal zenginliklerinin yanı sıra ‘spor ülkesi’ olarak da öne çıktığını hatırlatan Sengstschmid, şu bilgileri verdi: “Geçen yıl Türkiye’ye 842 bin turist gönderip, Türkiye’den 316 bin ziyaretçi ağırladık. Aramızdaki bağlardan dolayı ‘kardeş ülke’ gözüyle baktığımız Türkiye’den ziyaretçi sayısını artırmayı hedefliyoruz. Bu yıl Haziran ve Temmuz aylarında Euro 2020 A Grubu maçları ve çeyrek finallere ev sahipliği yapacağız. 17-21 Haziran tarihlerinde ise Türkiye’nin maçları var. Sahip olduğumuz potansiyel ve Euro 2020’nin etkisini kullanarak bu yıl toplam turist sayımızı yüzde 15-20, Türk ziyaretçi sayısını ise yüzde 10 artırmayı hedefliyoruz.”

Bir Kez Daha Bakmaya’ değer neler var?

Eskiden ateşe tapan Zerdüştler’den dolayı adı “ateş ülkesi” anlamına gelen Azerbaycan, artık turizmde ‘ben de varım’ diyor. Sengstschmid kendisine yönelttiğimiz ‘Türk turistlere neler sunuyorsunuz?” sorumuzu yanıtlarken şunları söyledi: “Turizm ürünlerimizi çeşitlendirmek için ciddi yatırımlar yaptık. Bu yatırımlar sonrası ziyaretçilerimize şehir deneyiminden müzik festivallerine, spor-macera etkinliklerinden üzüm bağı turlarına kadar geniş yelpazede imkanlar sunuyoruz. Sağlık turizmi alanında ise bize özgü sıcak terapötik çamur, Naftalan ve tuz tedavileri sunuyoruz.”

Ülkede 12 otelin Naftalan tedavi imkanı sunduğunu belirten Sengstschmid tedavi yöntemini şöyle özetledi: “Naftalan , cilt, kas, eklem, kemik hastalıkları ve romatizmal hastalıklara çok iyi geliyor. Nadiren çıkan yağ türü bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Petrolün iyileştirici özelliklerini taşıyan naftalan yağı havuzuna girenler, tamamen iyileşiyor. Tuz terapisi, balneal ve çamur terapisi hizmeti veren tesislerimizle sağlık turizminde önemli bir potansiyele sahibiz. Gebele ve Kusar bölgelerindeki kış turizmi imkanlarımızla da  kayak meraklılarına hizmet veriyoruz.”

Paket turun fiyatı 2 bin dolar

Türk gezgin ve futbol taraftarlarını Haziran ve Temmuz aylarında oynanacak A Grubu maçlarına ile çeyrek finale beklediklerini belirten Sengstschmid ülkedeki otel sayıları ve fiyatlar hakkında şunları söyledi: “Ülkemizdeki toplam 596 otel, 47 bin yatak ve 22 bini aşan oda kapasitesine sahip. Geçen yıl Azerbaycan Otelciler Birliğini’ni (AHA) kurduk. HOTREC’e üyeliğimizi tamamlamak adına otellerimizin standartlarını uluslararası düzeyi çıkaracak çalışmalara başladık. Otellerimiz gecelik konaklamada  ‘bütçe dostu’ fiyat politikası  izliyor. Euro 2020 A Grubu maçlarından Azerbaycan’da 3-4 günlük paket turun fiyatı 2 bin dolar seviyesinde olacak. Türk taraftarı başkentimiz Bakü’de ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Herkesi, maça katılmaya ve Azerbaycan’ın gizli cevherlerini keşfetmeye davet ediyoruz.”