web analytics

20 Nisan 2024, Cumartesi

COVID-19‘e karşı DTÖ ile DSÖ işbirliği

COVID-19‘e karşı DTÖ ile DSÖ işbirliği

Dünya Turizm Örgütü (DTÖ-UNWTO) Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus  Cenevre’de buluşarak, Koronavirus COVID-19 salgınıyla mücadelede işbirliklerini artırmaya karar verdi.

Pololikashvili ve Dr. Ghebreyesus başkanlığındaki DTÖ-DSÖ heyetlerinin buluşmasında, DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, salgının ortaya çıktığı günden bu yana yakın işbirlğini esirgemeyen UNWTO yönetimine teşekkür etti.

Kerem Köfteoğlu’nun konuyla ilgili yapılan basın açıklamasından derlediği bilgilere göre, DTÖ ile DSÖ virüs salgınıyla mücadele konusundaki işbirliklerini şu ilkeler çerçevesinde yürütecek: “Bu kritik zamanda uluslararası işbirliğinin ve sorumlu liderliğin önemi vurgulanacak. Turizm sektörünün ve bireysel turistlerin dayanışmasının yanı sıra, hem COVID-19’un yayılmasını en aza indirmeye yardımcı olunucak. Turizmin hem COVID-19 salgını içeren hem de gelecekteki müdahale çabalarının öncülüğünde oynayabileceği kilit rolüne dikkat çekilecek.”

DTÖ-UNWTO Genel Sekreteri Pololikashvili taraflar arasında alınan ortak kararlarla ilgili şu bilgiyi verdi: “COVID-19 salgını her şeyden önce bir halk sağlığı sorunudur. UNWTO olarak, ilk günden itibaren mükemmel bir iş ilişkisi içinde olduğumuz WHO’nun liderliğini takip ediyoruz. Bu toplantı, işbirliğimizin  gücü ile uluslararası dayanışmanın önemi bir kez daha doğruladı. Dr. Ghebreyesus’un turizmin hem günümüz hem de gelecekte oynayabileceği rolü biliyor olmasını memnuniyetle karşılıyorum.”

Tepkilerde ölçülü olunacak

Pololikashvili ve Dr. Ghebreyesus başkanlığındaki DTÖ-DSÖ heyetlerinin buluşmasında her iki kurumun da COVID-19’a karşı tepki verilirken, halk sağlığının dikkate alınarak ölçülü davranılması kararlaştırıldı. Heyetler, dünya çapında COVID-19 salgınının sorumlu iletişimi ve raporlanması çağrısında da bulundu. Tüm kurumlara toplumu paniğe sürükleyecek, kamuoyunda gereksiz dalgalanmalara neden olacak bilgi yaymaktan uzak kalması öneriliyor. Bilgi ve eylemlerin de mutlak surette kanıta dayalı olmasının sağlanması vurgulandı.

DTÖ ile DSÖ arasında varılan işbirliği anlaşması çerçevesinde, turizmin COVID-19 salgına tepkisini daha ileri bir aşamaya taşımak için UNWTO üyelerinin yanı sıra, UNWTO’nun tüm  Bölgesel Komisyonlarının Başkanları ve Yürütme Konseyi Başkanı ile irtibat kurulmasına karar verildi.

UNWTO ayrıca ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) ve IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) dahil olmak üzere diğer Birleşmiş Milletler organlarının yanı sıra, IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) ve tüm sektör paydaşlarıyla iletişimin güçlendirmesi sağlanacak. (Kerem Köfteoğlu)