web analytics

DTÖ: Yarın seyahat etmek için bugün evde kal!

DTÖ: Yarın seyahat etmek için bugün evde kal!

Dünya Turizm Örgütü (DTÖ-UNWTO), dün Yürütme Konseyi, Bölgesel Komisyonlar ve diğer ilgili birimlerden oluşan Küresel Turizm Kriz Komitesi ile sanal bir toplantı yaptı. DTÖ Küresel Turizm Kriz Komitesi, tüm üyelerinin “Yarın seyahat etmek edebilmek için bugün evde kalın” sloganından türetilen #TravelTomorrow  (yarın seyahat et) etiketini (hashtag) dijital medyalarında kullanmalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Seyahat endüstrisinin, COVID-19 pandemisinden en fazla etkilenen sektörlerin başında olmasından hareketle oluşturulan DTÖ Küresel Turizm Kriz Komitesi, düzenli sanal toplantılara devam edeceğini açıkladı. Kerem Köfteoğlu’nun DTÖ açıklamasından derlediği bilgilere göre, UNWTO yönetimi sektörde toparlanmayı hızlandırmak adına, bünyesinde bulundukları Birleşmiş Milletler koordinasyonunda, kamu, özel sektörler, hükümetler, uluslararası finansman kurumlarıyla gerekli eylem ihtiyacını yansıtan düzenli sanal toplantılar yapacak.

DTÖ açıklamasında, pandeminin başlangıcından bu yana, UNWTO’nun turizm sektörüne COVID-19 sorunuyla karşı karşıya kalınan sorunlarla rehberlik amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile yakın bir şekilde çalışıldığı hatırlattıldı.

Benzeri görülmedi

UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, pandeminin halk sağlığı üzerindeki sosyal etkisinden  dolayı benzeri görülmemiş bir acil durum oluştuğunu belirterek “Aynı zamanda maliyet getiren ekonomik bir kriz haline de geldi. Turizm zorluklara karşı güçlü bir sektör olmasına rağmen, karşımıza çıkan gerçekler tahminlerimizi aştı” diyor.

Sanal toplantıya katılan komite üyeleri, pandeminin turizm üzerindeki ekonomik baskı veya yapısal etkileri ortadan kalmadan ortaya çıkan milyonlarca iş kaybı konusunda derin endişeleri olduğunu söyledi. Dünya genelinde seyahat endüstrisindeki işletmelerin yüzde 80’inin KOBİ düzeyindeki işletmeler olduğu hatırlatılarak “Bu da turizm üzerindeki etkinin ötesine geçerek, geniş bir kesim üzerinde ciddi sosyal etkiler yaratacak. Milyonlarca insanın ve ailelerinin geçim kaynakları tehlikede. Geçmiş deneylerimizden yola çıkarak, bu zorlu dönemde toplumda toparlanmaya öncülük etme kabiliyetine sahip turizmde koordinasyonun önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır” denildi.

#TravelTomorrow

DTÖ Küresel Turizm Kriz Komitesi, tüm üyelerinin “Yarın seyahat etmek edebilmek için bugün evde kalın” sloganından türetilen #TravelTomorrow  (yarın seyahat et) etiketini (hashtag) dijital medyalarında kullanmalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Önümüzdeki günlerde, UNWTO yönetiminin iyileşme için bir dizi öneri belgesi yayınlayacağının hatırlatıldığı bildiride şu görüşlere yer verildi: “Belgede hükümetlerin ve diğer yetkililerin COVID-19’un turizm sektörü üzerindeki etkisini azaltmak ve daha sonra toparlanmayı hızlandırmak için atması gereken adımlar vurgulanacak.

Dünkü toplantı toplantıda ayrıca UNWTO’nun bazı tavsiyeleri de tartışıldı. Örneğin turizm küresel çaptaki tepkisini, inovasyon zorluklarına rağmen, yenilikçilik eşliğinde katılımcılığı amaçlayan dinamik bir bileşen odaklı ortaya koyacak. DSÖ’nün desteğiyle başlatılan bu zorlu sınavla, turizmin sürdürülebilir büyümeye geri dönmesine yardımcı olacak uygulanabilecek yeni fikirler belirlenecek. Sanal toplantıya katılanlar,  yürütülecek çalışmaların DSÖ koordinatörlüğünde, turizmle ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde yürütülmesini kararlaştırdı.