web analytics

İşler, kamu ve özel bankaların yaklaşımlarını kınadı

İşler, kamu ve özel bankaların yaklaşımlarını kınadı

Koronavirüs salgınıyla yaşanan süreçten olumsuz etkilenen sektörün ihtiyaç duyduğu finansmana ulaşmakta güçlük çektiğini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, durumdan yararlanan özel bankaların fırsatçılık yaparak daha ağır şartlarda kredi vermeye çalıştığını söyledi. Sürecin ekonomiye olumsuz etkisini azaltmak amacıyla alınan kararların yaşama geçirilmesini beklediklerini anlatan İşler, “Bankalar derdimize deva olmuyor. Koronavirüs salgını yokmuş, her şey yolundaymış gibi, Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını hiç üzerlerine almamışlar gibi davranıyorlar” dedi.

Yeni tip koronavirüs hastalığı (COVID-19) salgını, diğer tüm sektörler gibi turizm sektörünü de olumsuz etkiledi. Bu olumsuzluklardan payını alan konaklama sektörü, başta finansman ve istihdam olmak üzere ağırlaşan sorunlarına çözüm arayışına girdi. Yaşanan sürecin ekonomimize olumsuz etkisini azaltmak amacıyla alınan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kararlar, turizm sektörünü umutlandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan ekonomik önlemlere ilişkin açıklamasında, finansal kurum ve kuruluşlarında kredi limiti olan firmaların likidite ve nakit ihtiyacına yönelik taleplerinin hızlıca karşılanmasının, kredi limitlerinin kullandırılmasında kısıtlamaya gidilmemesinin önemine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, finans kuruluşlarından bu ortamda istihdamın korunması ve ekonomik büyümenin sürdürülmesi için kredi şartlarının esnetilmesine yönelik adımlar beklendiğini dile getirdi.

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, alınan ve Cumhurbaşkanınca açıklanan kararların karşılığını sahada göremediklerinden yakındı. Limit arttırımı için kamu bankalarına başvurduklarında, bu konuda kendilerine tamim gelmediği, genel müdürlükten onay istenmesi gerektiği, onanmasının zaman alacağı gibi yanıtlar aldıklarını belirten İşler, durumdan yararlanan özel bankaların da fırsatçılık yaptığını söyledi.

Özel bankaların koronavirüs salgını öncesinden daha ağır şartlarda, kimi zaman yüzde 16-17 faizle kredi vermeye çalıştığını anlatan Mehmet İşler, “Kimi özel bankalar, öteleme ve erteleme talepleri karşısında normal zamanda bile uygulanmayan oranlarda erteleme faizleri talep ediyor. Kredi ertelemelerinde temerrüt faizi uygulanıyor. Kredi yapılandırma taleplerinde pek çok şart öne süren özel bankalar, çok sayıda belge isteyerek bürokratik engel çıkarıyor” dedi. Yeniden yapılandırmalarda özel bankaların mevcut kredinin faizinden daha yüksek bir faiz uygulayabildiğini söyleyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özel bankalar Kredi Garanti Fonu ile protokol imzalayıp şirketlere destek vermeye yanaşmıyor. Başvurduğumuz şubeler, ‘genel müdürlük protokolü imzaladıktan sonra kredi verebiliriz’ cevabı veriyor. Bankaların tavrı yüzünden sektör ihtiyaç duyduğu finansmana ulaşamıyor. Finansmana ulaşabilenler, zaten durumu iyi olanlar. Durumu zayıf olanların da limitleri arttırılmalı, onlara da yeni imkanlar sağlanmalı. Kamu bankaları ve özel bankalar, enerji dağıtım şirketleri, koronavirüs salgını yokmuş, her yer güllük gülistanlıkmış, her şey yolundaymış gibi, Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını hiç üzerlerine almamış gibi davranıyorlar. Bankalar derdimize deva olmuyor.”

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Tüm finans kuruluşlarının kredi geri çağırma, mevcut kredi limitini kullandırmama, fiyat artırma, teminat şartlarını zorlaştırma uygulamalarından özenle kaçınmasını istiyoruz” sözlerini hatırlattı. İşler, Cumhurbaşkanı’nın “Kurumsal firmaların, KOBİ’lerin, bireysel kesimin geçici iş ve ciro kaybı veya benzeri nedenlerle gelir kaybı yaşayanların kredi borçlarıyla ilgili taksit, öteleme, yapılandırma, düzenleme taleplerine süratle ve olumlu cevap verilmelidir” sözlerinin yaşama geçirilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.