web analytics

“ITB iptalinin geçici etkisi olur”

“ITB iptalinin geçici etkisi olur”

ITB Berlin Fuarı’nın iptal edilmesinin Türkiye açısından geçici etki oluşturabileceğine işaret eden turizmciler, mart sonu veya nisanda corona virüs olayının tamamen gündemden kalkacağını, rezervasyonların bir-iki ay gecikmeli olabileceğini söyledi.

Turizm sektörü temsilcileri, Türkiye’nin, bu yıl 4-8 Mart tarihleri arasında 1500 metrekare alanda 2 bine yakın turizm profesyoneliyle katılım planlandığı ITB Berlin Turizm Fuarı’nın iptalinin olası etkilerini değerlendirdi. Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı tehdit eden corona virüs salgını nedeniyle, dünyanın en büyüklerinden biri olan fuarın iptalinin, başta Almanya ekonomisini ciddi düzeyde etkileyeceğine işaret edildi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, ITB Berlin Fuarı’nın iptal nedeninin corona virüs olduğunu belirterek, alınan kararın sorumluluğunun Alman hükümetinde olduğunu, uzun görüşmeler sonunda böyle bir karara varıldığını söyledi.

Fuara katılımın risk yaratmaması amacıyla öncelikle İtalya, Çin, İran ve Güney Kore’nin bazı bölgelerinde son 14 günde bulunanların katılımının engellendiğini belirten Çorabatır, “Ardından giriş sayısına kısıtlama getirildi. Sonrasında da iptal edildi. İptal edilmeseydi, gidenler de kuşku ve endişe içinde fuara katılım gösterecekti. Zaten Almanya’da yapılan diğer ertelemeler, bu fuarın da erteleneceğinin habercisiydi” dedi.

Hastalık birçok ülkede görülmesine karşın, yayılma hızı ve ölüm oranlarında ciddi bir gerileme yaşandığını dile getiren Çorabatır, “Nisan ayı sonuna kadar endişe edilecek bir şey kalmayacağını tahmin ediyorum. Mesleğinde tecrübeli ve sektörden gelen iki bakanımız Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, tüm gelişmeleri yakından takip ediyor. Olaylara anında müdahale ve alınan tedbirler açısından Türkiye’de virüsle ilgili bir sorun yaşanmadı ve endişe edilecek bir durum yok. Bu nedenle Türkiye turizminin etkileneceğini düşünmüyorum. Sezon öncesi bu olayların olması, bizim için ayrıca bir şans olmuştur. Umarım tüm ülkelerde üstesinden gelinerek en az can kaybıyla bu salgını atlatırız” diye konuştu. (DHA)