web analytics

25 Nisan 2024, Perşembe

KURAP “büyük hayal kırıklığı yaşadık”

KURAP “büyük hayal kırıklığı yaşadık”

Korona Virüsü nedeniyle açıklanan önlem ve desteklerden memnun olmayan Kurumsal Acentalar Platform’u KURAP ta bir açıklama gönderdi. Aşağıda KURAP açıklamasını bulacaksınız;

“Korona virüsle ilgili yapılan geniş katılımlı zirve sonrası Sn. Cumhurbaşkanımızın önlem ve destek paketlerinin ana başlıklarını içeren açıklamaları çok zor günler geçiren Turizm Sektörünü büyük hayal kırıklığına uğratmıştır. Turizm Sektörünün en büyük paydaşlarından olan Seyahat Acentelerinin adının açıkça belirtilmemiş olması  konunun ayrı bir ihtisas başlığı altında değerlendirileceği beklentisini oluşturmuştur. Şu anda pakette yer alan önlemler ameliyat edilmesi gereken bir hastaya yalnızca pansuman ile yetinilmesi gibidir .

 Seyahat Acenteleri bilinenin aksine çok yüksek katma değer üreten, düşük parasal sermayeli, çok yüksek riskli işletmelerdir. Görünür parasal sermayeleri ve kazanç oranları düşük olmasına karşın, görünmez sermayeleri yani bilgi birikimleri en üst düzeydedir. Know-how diye tanımladığımız bu görünmez sermaye çalışanlarına ve onların eğitimine harcadıkları para, zaman ve emektir. Bilançolarda gözükmeyen bu sermaye kalemi işte o çok küçük kârlarla çok yüksek riskli ciroları gerçekleştirebilmelerini mümkün kılmaktadır. Bu nedenle girdilerin neredeyse sıfırlandığı ve daha ne kadar süreceği öngörülemeyen bir dönemde, diğer sektör paydaşlarından biraz daha farklı olarak, acentelerimizin, her gün kendini güncellemek zorunda olan, yetişmiş işgücünün korunabilmesi için çok acil ve münhasıran önlem ve destek paketinin oluşturulması elzemdir.

Pakette yer alan SGK ve muhtasarın 6 ay ertelenmesi yalnızca bir pansumandır , acenteler stok yapabilen işletmeler olmadıklarından  ilerleyen belirsiz bir süreçte  işlerini iki misline katlama imkanına sahip değildir. Bu nedenle SGK, muhtasar  ödemelerinden seyahat acentelerinin en az  3 ay muaf tutulması gerekir .

 Zirve sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Sayın  Berat Albayrak’ın sektörlerin ihtiyaçlarını göz önüne alan olası ek desteklerden  bahisle açıklanan paketin esnek olduğunu özellikle vurgulaması bizleri umutlandırmıştır.

Bu konuda yapılacak tüm çalışmalara sonuna kadar destek vereceğimizi ve dünya bu felaketi atlattığı gün ülkemizin en önemli sektörünün ,pazar payını katlayarak herkesten önce hazır olmasını  sağlayacağımızı   bildiririz.

KURUMSAL ACENTELER PLATFORMU – KURAP ADINA MORİS KOHEN KASAR”