web analytics

Yeni dünya düzeni nasıl olacak

Yeni dünya düzeni nasıl olacak

TD Hospitality Consalting başkanı Tayfun Döşkaya COVID-19) Salgın Hastalığının Dünyayı naıl etkileyeceği ile görüşlerini aktardı. İşta Döşkaya’nın yazisı;

“Dünya tarihinde görülen salgınlar içinde yayılma (bulaşma) hızı ve ölüm oranı itibariyle en tehlikeli salgın hastalıklardan birisiyle insanlık karşı karşıya. Corona Virüs (COVID-19) Salgın Hastalığının nasıl ilerleyeceği ve etkileri konusunda yüksek güvenilirlikte tahminler yapmaya yetecek veriye henüz sahip değiliz.

Corona virüs salgını yayılmasıyla ülkeler arasındaki ulaştırma faaliyetlerinin kısıtlanarak neredeyse sıfırlanma noktasına gelmesi, küresel ekonomik faaliyetleri durdurma noktasına getirmiştir. En önemlisi, tüketiciler ve firmalar arasında yaygınlaşan panik hali, olağan tüketim kalıplarını bozmuş ve piyasa anormallikleri şiddetlenmiştir.

Küresel finans piyasaları da değişikliklere sert tepki vermiş bütün öncü göstergeler bozulmuş ve küresel hisse senedi endeksleri gerilemiştir.

Küresel panik hali piyasaların en güçlü limanı kabul edilen ABD Dolarına ve devlet tahvillerine yönelmesi sonucunu doğurmuş ve küresel olarak borsa endeksleri büyük düşüşler göstermiştir.

Dünya ekonomisinin lideri konumunda olan ABD Merkez Bankası başta olmak üzere tüm ülkelerin Merkez Bankaları faizleri düşürmek ve para basmak suretiyle parasal genişlemeye gitmiştir.

Corona engel tanımıyor! Corona virüsü, sosyal statü, etnik köken, milliyet ya da toplumsal cinsiyet ayrımı yapmıyor. Gelişmiş ülke insanlarının salgın karşısında aciz durumda kalması, kapitalizmin hızla irtifa mı kaybediyor sorusunu akıllara getirdi.

Salgının etkisiyle çok sayıda şirket uzaktan çalışmayı verimli kılacak bilgi teknolojileri alt yapılarına ve bilişim donanımlarına odaklanarak evden çalışma düzenlerini hızlıca hayata geçirdi. Salgın döneminde edindiğimiz online görüşme, toplantılar ve eğitimler geri dönülemeyecek şekilde iş hayatımızın önemli bir unsuru haline geldi. Önümüzdeki günlerde dünyada ve ülkemizde dijital dönüşüm hız kazanacak.

Şirketlerdeki dijital dönüşümün yanı sıra toplumsal hayattaki sosyal mesafe kavramındaki değişim bize ‘Corona Sonrası’ çalışma hayatımıza ve sektörümüzün dinamiklerine ciddi bir değişim getiriyor.

Salgın sonrasında yeni dünya düzeninde yapay zeka ve teknolojilere yatırım hız kazanacak.

Dünyadaki tüm iş yapış biçimlerini derinden etkilenecek. “Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte dünyada ciddi bir nitelikli işgücü ihtiyacı oluşacağı” bilim insanları tarafından belirtiliyor.

Dünyada biyolojik pasaport dönemi başlayabilir!

Deutsche Bank’ın yaptığı bir araştırmaya göre, dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından en çok etkilenecek olan sektör turizm olacak ve bu durum farklı ülkelere seyahat eden insanların Corona virüs taşıyıcısı olmadığını kanıtlayacak ‘biyolojik pasaportların’ ortaya çıkmasına neden olabilecek.

Deutsche Bank Uzmanları, Covid-19 salgınından sonra ülkelerin dış dünyaya sınırlarını açma konusundaki isteksiz davranabileceğine dikkat çekti.

Salgından en çok turizm sektörünün etkileneceğine vurgu yapan uzmanlar, şu tespitlerde bulundu:

“Muhtemelen turizm normale dönecek en son sektör olacak. Ülkeler virüsün üstesinden gelebilmek için ciddi çabalar sarf etti. Bu nedenle turistlerin virüsün taşıyıcısı olmadığına dair kanıtlar olmadan sınırları açma konusunda pek istekli davranmayacaklar. ‘Temiz’ olduklarını kanıtlayamayan insanlar muhtemelen seyahatlerini iptal etmek zorunda kalacaklar.” Uzmanlara göre farklı ülkelere seyahat etmek isteyen kişilerden virüs taşımadıklarına dair kanıt olarak kişisel verilerin güvenliğini dikkate alacak cep telefonları için özel olarak tasarlanmış ‘biyolojik pasaportlar’ kullanılabilecek:

“Eğer sözkonusu teknoloji hızlı bir şekilde kullanılabilir hale gelirse, bu tür biyolojik pasaportlar turizme ve seyahatlere katkıda bulunabilir. Aksi taktirde, seyahat yasağı yerine zorunlu izolasyon süreleri uygulanabilir. Bu nedenle, yaşamın diğer alanları normale dönse bile, turizm ve iş seyahatleri üzerindeki kısıtlamalar bir süre daha devam edebilir.”

‘Haziran ayına kadar insanlar işine dönecek’

Uzmanlar ayrıca, küresel ekonominin, devletlerin dış dünyaya açılmadan önce kendi ekonomilerine dikkat etmeleri gerçeğinin sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacağına vurgu yaptı.

Deutsche Bank uzmanları araştırmada insanların işlerine döneceğini Çin’i baz alarak şu şekilde açıkladı:

“Yine de Haziran ayına kadar insanlar işlerine dönecek, dükkanlar ve restoranlar tekrar çalışmaya başlayacak. Belki de ziyaretçi sayısı sınırlı olacak. Bilindiği üzere, Çin’de birçok sektör yeniden açıldığında, çalışanlardan sosyal mesafeyi korumaları istendi.”

Corona salgını, COVID-19, şimdilik öncü sinyal… Küresel ekonomik kriz “Şok Dalga” Geliyor!

Herşeye rağmen gelecek güzel olacak.”