web analytics

Otellerde Yeni Misafir Profili

Otellerde Yeni Misafir Profili

Sadece bu sezon için değil, bundan böyle de yaşamımızda dikkat edeceğimiz COVİT-19 önlemleri,turizm’de yeni misafir profilleri ve otellerde yeni fiziksel değişiklikleri de beraberinde getirecek. İspanya,Türkiye,Yunanistan,İtalya gibi kitle turizmi yapan Akdeniz ülkeleri, bu sezonu zararına kapatacak olsalar da en azından yeni misafir profiline uygun değişiklikleri yapmak durumundadır.

Yeni misafir profili nasıl olacak?

Herşeyden önce çok talepkar ve titiz olacaklardır gelen misafirler.Covit öncesi turistler, tatil planlarını yaparken kalacakları tesisin web sayfasına girerek bilgi edinip karar verirken,bundan böyle bu yeterli olmayacak, ilave bilgi kaynaklarına gereksinim duyacaklardır. Özellikle belirli bütçe ile tatil planlayan turistler, düşük bütçelerle gidecekleri tatil otellerinde alınan COVİT-19 önlemleri hakkında bilgi sahibi olamayacakları için,ya bütçelerini arttırıp, COVİT-19 sertifikalı otelleri tercih edecekler ya da otellerin olduğu bölgelerdeki Sağlık Merkezlerini arayıp, bölge ve oteller hakkında bilgi edinmek zorunda kalacaklardır.

Otele gelen misafir,öncelikle otelin sağlık sertifikasını görülebilir bir yerde,herkesin anlayabileceği bir dilde görmek isteyecektir. Otel girişinin,çevreyle uyumuna,park yerlerinin durumuna,karşılayan personelin üniformasına ve maskesi olup olmadığına bakacaktır.Aynı şekilde dezenfaktanların herkesin kullanabileceği yerlerde birden çok sayıda olması gerekir. Bu standartlar tüm misafirlerin dikkat edeceği hususlardır.

Oteller önbürolarında çalıştırdıkları personelin  üniformalarının temiz olmasına,maske taşımalarına, bagaj araçlarının dezenfektanlı olduklarından emin  olarak,gelen misafire bir görevli eşliğinde odasına yerleşmesinde yardımcı olmalıdır. Misafir İlişkileri Görevlisinin artık her otelde olması ve birkaç dili iyi bilmesi gerekir.

Otel personeli ve otel misafirleri iletişimi çok önemli hale gelecektir. Bu nedenle, yöneticiler personel seçerken tecrübe yanında, yabancı dil bilgisine,dış görünüme çok önem vereceklerdir. Oteller bu özelliklere sahip personel bulmakta zorlanacaklar ve bütçelerini yüksek tutmak zorunda kalacaklardır.

Misafirlerin otelde, kalış süreleri içinde kendilerini güvenli ve emniyette hissetmeleri de çok önemlidir. Özelikle, otellerin çevrelerinde bir sağlık tesisinin olması,ambulansların her an ulaşılabilir olması, misafirlerin önem verdikleri bir ayrıcalık olacaktır. Keza odaların misafir emniyeti ve güvenliği için çok iyi donanımlı olması,klimaların filtrelerinin temiz tutulması,banyo ve yatakların sağlıklı olmaları,TV ve elektronik gereçlerin temiz tutulmaları için odalarda her an dezenfektan spreyler artık odaların vazgeçilmez aksesuarları arasında olacaktır.Özellikle otel halıları ayakkabı ile dolaşıldığı için en fazla bakteriyi taşıyan otel eşyaları arasındadır.Her check out’da odalar her zamankinden daha fazla zamanda ve daha itinalı ve titiz oda temizlikçileri tarafından temizlenmelidir.

Gerek asansör içleri,gerekse dışında beklerken sosyal mesafe çizgileri çizilmelidir. Bu çizgiler ayrıca otelin her kullanılan birimlerinde belirgin olmalıdır. Masa ve sandalye yerleşimlerinde sosyal mesafelere dikkat edilmeli,aile masaları içerde ve dışarda olmalıdır.

Restaurant ve bar personelinin üniformalarının temizliği, giydikleri eldivenlerin duruma göre sıklıkla değiştirilmeleri,maskeler  misafirlerin dikkatini çekecek kadar önem arzeder. Unutulmaması gereken husus, memnun ve tatmin edici izlenimlerle otelden ayrılan misafirlerin yapacakları  tanıtım, parayla yapılan reklamlardan çok daha önemlidir.

Otellerin eski misafirlerini arayarak “yeni-normal” hakkında bilgi vermeleri,otellerinde alınan önlemleri  anlatmaları, eski ve yeni misafirlerine sadakat programı çerçevesinde SADAKAT KARTI vermeleri de misafir memnuniyetini  arttıracaktır. Bu kartların özellikleri arasında, ödüllendirme,6 gece kalıp,5 gece ödeme, ücret farkı olmadan yapılan Upgrade  gibi örnekler yeralır.

İş seyahatleri yapan misafirler genellikle 2-3 gün kaldıkları için otel içi teknolojik yeniliklerin otelin lobilerinde kullanıma açık ve ulaşılabilir yerlerde olması, ayrı bir yerde “Business-Meeting Room” gibi küçük odaların olması, tam teçhizatlı lounge ve barlar,TV’ler şehir otellerinin vazgeçilmezi olacaktır. Her misafirin sorunsuz bir şekilde WİFİ ve internet erişimi çok önemlidir.

Restaurantlar menü kartları yerine misafirlerini smart phone üzerinden bilgiledirmeli ve siparişleri direkt mutfağa yöneltecek sistemi kurmalıdır.

Bu durumda restaurant servis personeli sadece misafire ısmarladığı yemeği sunacak ve ödeme için misafirlerden imza yerine, hesabı ön kasaya aktaracaktır.

Gerek şehir otellerinde gerekse sahil otellerinde kağıt para kullanımı tarihe karışacaktır. Misafirler yapacakları harcamalar için kendilerine check in’ de verilecek  dahili bir smart phone veya misafirin telefonuna adapte edilecek bir sistemle tüm siparişlerini verebilecek, ödemelerini bunun üzerinden yapabileceklerdir.

Franchise oteller, bu sistemleri tüm otellerine uygularken hem bütçelerine daha fazla yük binecek hem de uygulama, eğitim gibi zorluklarla karşılacaklardır.

Ulaşım konusunda, yolcular uçaklarda üç’lü koltuklarda oturmak istemeyecek, fark ödeyerek business class’ta yer alacaklardır. Bu nedenle, uçak şirketleri business class ve first class sınıfları da  ekleyecekler, ekonomi sınıfı yolcu sayısını daha düşük tutacaklardır.Uçaklara biniş ve çıkışlar ayrı bir şekilde olacak,yolcular uçaklara tek,tek alınıp,yerleştirilecek ve daha sonra diğer yolcular sırasıyla alınacaklardır. Bu durumda,koltuk numaralarına göre yolcuların önden veya arkadan uçağa binmeleri zorunlu hale gelecektir. Alan içi shuttle bus’ların sayıları yolcu sayısına göre artacak ve tüm bunlar uçuş maliyetini yükseltecek nedenler olacaktır.

Turizm’de “ Yeni Normal” belki zaman içinde alışılacak ve kolaylıkla uygulanabilecektir ancak getireceği maliyetlerin, bugünkü ekonomik durumlarda gözönüne alındığında herkesin tatil yapma özgürlüğüne sekte vuracağıda unutulmamalıdır. Yine de turizm bileşenlerinin ( oteller,seyahat acenteleri,uçaklar) çok daha dikkatli ve adil fiyatlandırmalar yaparak,bireylerin tatil yapmalarına olanak sağlayacak fiyatlarla pazarda olmaları beklenebilir.