web analytics

24 Nisan 2024, Çarşamba

Pandemi başarısı sağlık turizmini tetikleyebilir

Pandemi başarısı sağlık turizmini tetikleyebilir

Koronavirüs salgınının olumsuz etkilediği sektörlerin başında gelen turizmde normalleşme adımları ile birlikte hareketlenme başlıyor. Türkiye, alınan önlemler ile 20 Mayıs itibari ile 31 ülkeden yabancı hasta kabulüne başlayarak ‘Sağlık Turizminde’ ilk adımı atarken, daha sonra yeni genelge ile sağlık turizminde ülke sınırlamasını kaldırdı. Salgın sürecinde gösterilen başarının ülkemizin olumlu olan itibarına daha da katkı yaptığını dile getiren Romatem Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, “ Bu süreçten sonra Türkiye, sağlık turizminde daha da iyi bir yere gelerek ekonomiye de önemli bir katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid -19) pandemisi nedeniyle ara verilen sağlık turizmi 20 Mayıs itibari ile başlıyor. Bu turizm türünde önemli bir konumda bulunan Türkiye, alanında uzman hekimleri, ileri teknolojisi ile yabancı hastaların da tercihlerinde ilk sıralarda yer alıyor. Bu durumu rakamlar da kanıtlar nitelikte. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yurt dışından kamu ve özel hastanelere tedavi amaçlı başvuru yapanların sayısı 2008’de yaklaşık 74 bin kişiyken bu rakam 2018 verilerine göre 750 bin civarında. 2023 hedeflerinde ise bu rakam 2 milyon olarak tahmin ediliyor.

Önceki genelge ile hasta ve refakatçilerinin sadece İstanbul Havalimanı ve Ankara Esenboğa Havalimanı ile Kapıkule ve Sarp hudut kapılarından giriş yapmaları şart koşulurken, yeni genelge ile beş havaalanı ve üç sınır kapısından girişe imkan tanındı. Bu çerçevede İstanbul Atatürk Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Antalya Havalimanı ile Habur Hudut Kapısı da kapsama alınmış oldu.

İlerleyen dönemde sağlık turizmi kapsamına estetik, saç ekimi, fizik tedavi ve diş gibi son yıllarda ülkemizi öne çıkartan ve katma değeri yüksek branşların da ilave edileceğine inandıklarını belirten Romatem Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, “Bu turizm türünün gelişmesi ülkelere ekonomik, turizm, kültürel gibi birçok açıdan olumlu katkı sağlıyor. Belki de eskisinden daha güçlü bir sağlık turizmi görebiliriz. Ülkemizin koronavirüs ile mücadelesi tüm dünyaya örnek oldu. Aynı zamanda birçok ülkeye tıbbi yardımda bulunduk. Bu durum zaten iyi ve olumlu olan imajımıza daha da katkı sağladı. İlerleyen dönemde ülkemiz bir sağlık üssü olabilir. Yabancı hastaların gelmesi ile birlikte ekonomide de hareketlenme bekleniyor” dedi.