web analytics

Rusya Türkiye sınırını kapalı tutuyor

Rusya Türkiye sınırını kapalı tutuyor

Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı yardımcısı Yuriy Tsvetkov, Ulaştırma Bakanlığı’nın Ankara’nın 15 Temmuz’dan itibaren uçuşlara devam etme önerisini konuşmaya hazır değil.

Bakan yardımcısı, bu konunun Rusya Federasyonu hükümetinde olduğunu belirterek açıklamalarında “Bu konuyu tartışmaya hazır olmadığımızı söyledik, çünkü sınırları açıp açmamak hükümetin ayrıcalığı” diye konuştu.

Rusya yabancılara giriş yasağını 1 Ağustosa kadar uzattı. Yasak sadece yabancıları değil, Rusya vatandaşların ülkeden çıkışını da etkiliyor. Rus basınının görüşüne başvurduğu uzmanların çoğu, yasağın 1 Ağustos gelmeden bir kere daha uzatılabileceğini düşünüyor.

Sivil Havacılık Birliği’nden Viktor Gorbaçov, Avrupa ve Asya ülkeleri Rusya’ya dönük uçuş yasağını kaldırmadığı için Rusya’nın da böyle bir karar aldığı düşüncesinde. Bu yasakların ne zaman kalkacağı ise hâlâ belirsiz.

Gorbaçov giriş yasağının uzatılması kararının havacılık sektörü açısından şimdiden felaket anlamına geldiğini de söyledi. Yasağın bir kere daha uzatılması ise felaketin boyutlarının derinleşmesi demek. Zira Aeroflot gibi birkaç büyük oyuncu dışında pek çok şirket iflasa sürüklenebilir.

Avrupa Birliği hafta içi bazı ülkelere seyahat yasağını kaldırdığını açıklamıştı. Açıklanan listede Rusya ve Türkiye yer almıyor.

Tur operatörü Space Travel yetkilisi Artur Muradyan ise Rusya’nın öncelikle BDT ülkeleri ve yakın çevredeki bazı ülkeler için sınırları açabileceği görüşünde. Ancak Muradyan Türkiye ile hava trafiğinin Ağustos ayında da açılmasını beklemiyor. Rusya salgının boyutu bir yanda, iç turizmi teşvik etmek adına da Türkiye sınırını bir süre daha kapalı tutabilir.

Muradyan’a göre, Türkiye ile Rusya arasında uçuşların yeniden başlaması ancak Eylül sonunda, hatta belki de Ekimde gündeme gelebilecek.

(Türkrus)