web analytics

Turizm zirvesi Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanmalıdır

Turizm zirvesi Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanmalıdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen gün yaptığı açıklamada Turizm sektörü dışında kalan sektörlerin normale döndüğünü belirtmiştir. Bu sözleri tersen okumak gerekirse, içinde bulunduğu durumdan kurtulamayan tek sektör turizm sektörüdür ve kurtarılmaya ihtiyaç vardır.
Diğer sektörlerin normale dönüp dönmediği bu yazının konusu değildir. Turizm sektörünün durumunun kötü olması, turizm ile ilintili düğer sektörleri de kuşkusuz olumsuz etkilemiş olabilir.
Burada önemli olan, devletin bir numarasının ağzından içinde bulunduğumuz durumun saptanmış olmasıdır.
Cumhurbaşkanlığının başkanlığında Kültür ve Turizm bakanı, Maliye bakanı, TÜRSAB,TYD, TÜROFED,TUROB ve TÜREB başkanları bir heyetin görüşmesi çok önemlidir.
Ödeme süresi gelmiş kredi borçlarının faizleri ile birlikte en az iki yıl ertelenmesi, koşulsuz kaydıyla seyahat acentalarının tamamına yıllık 120.000 tl defaten bir yıl ayakta kalmalarına olanak tanıyacak tanıtım ve pazarlama desteği adı altında hibe yardımı ve bordrolarında kayıtlı tüm elemanlar için asgari ücret ve SGK desteğinin verilmesi, faal rehberler için asgari ücret desteğinin sağlanması, konaklama sektörüne de benzer desteğin sağlanması, tüm turizm yatırım teşviklerinin iptal edilmesi, durdurulması, kaynakların sektörün ayakta kalması ve çalışanların sektörde tutulabilmesi amacıyla tahsisi çok önemlidir. Almanya, Fransa gibi turist girişinden ziyade turist çıkışının fazla olduğu ülkeler bile turizm sektörlerini ayakta tutabilmek amacıyla kesenin ağzını açmış, Türkiye gibi turist girişi ile ekonomisini güçlendiren ülkeler devletlerinin hibe destekleri,kredileri, ve kredi ötelemeleri ile rahatlamışken, Türkiye’nin rakipleri karşısında güçlü kalabilmesi için bu tür benzer katkıların yapılması kaçınılmazdır.
Şu ya da bu ülkenin sınırlarını açması, denetimleri gevşetmesi, bazı kentlerden ülkemize uçuşların başlaması, otellerin açılması gibi haberler bu önlemlerin alınmasının önünde bir yavaşlama etkisi yapmamalıdır.
Sınırları kapatan, uçuşları durduran, devletin bırakın ülkeden ülkeye seyahatlerin sınırlandırılmasını, şehirlerarası ulaşımın bile kısıtlanması sektörün elini kolunu bağlamış,ülke çapında turizm sektörü için afet durumu, acil durum oluşturmuştur. Turizm anlamında sektörümüzün tamamı afet bölgesi içinde ülke çapında görülmek zorunda, afet ve acil durumunda ne yapılması gerekiyorsa sektör için bunun yapılması önemlidir.
Devlet almış olduğu bu kararlar nedeniyle ekonomik kayba uğrayan sektörün üyelerini ayakta tutmakla görevlidir.
İvedilikle turizm zirvesinin toplanması, ilgili kararların alınması sektörün beklentisidir.