web analytics

18 Nisan 2024, Perşembe

Hedef İzmir’i Akdeniz’in en önemli ticaret ve iş merkezi yapmak

Hedef İzmir’i Akdeniz’in en önemli ticaret ve iş merkezi yapmak

Bu yıl 89’uncusu “Akdeniz” temasıyla Kültürpark’ta düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarında Başkan Soyer, “Bu zor günlerde moral bulmak, dayanışma duygularımızı güçlendirmek ve her hanenin yaşadığı ekonomik sıkıntılara bir nebze çözüm bulmak adına İzmir Enternasyonal Fuarı’nın İzmir’e ve ülkemize iyi geleceğine inanıyoruz” dedi. Maske, mesafe ve temizliğin ön planda olduğu Fuar 8 Eylül’e kadar konserler, tiyatro, sinema gösterimleri ve eğlenceli etkinlikleriyle ziyaretçilerini ağırlayacak.

Bu yıl Akdeniz temasıyla düzenlenen Fuar’da pandemi nedeniyle büyüyen ekonomik sıkıntıları, uluslararası işbirlikleri ve ticari ilişkilerle yeniden canlandırmak istediklerine dikkat çeken Soyer, “Biz ilk günden itibaren Akdeniz ülkeleri ile tıpkı paylaştığımız iklim gibi sıcak ilişkiler kurmayı önceliklerimizden biri olarak belirledik. Çünkü İzmir tarihte Akdeniz’in en büyük ve en gelişmiş liman kentlerinden biri olmuş. Göreve geldiğimde ilk yaptığım şey Barselona, Beyrut, İskenderiye, Marsilya, Selanik ve Venedik gibi altı Akdeniz kentinin Belediye Başkanlarına bir mektup yazmak oldu. Ekonomik ve kültürel açıdan Akdeniz kentlerinin çok yönlü işbirliğinin kentlerimiz açısından önemli fırsatlar yaratacağına inanıyorum. Medeniyetlerin kalbinde yer alan İzmir’in kadim mirasından hareketle Akdeniz Birliği ile hep birlikte kalkınmanın ön& uuml;ne açacağız. Akdeniz umut demek, eğlence, coşku ve renk demek. Tüm bu değerler, İzmir demek. Umudun ateşini, İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan yakıp yeniden daha iyi günlerin varlığına ikna edeceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, küresal pandemi nedeniyle yaşanan bu olumsuz şartlara rağmen köklü geleneğe bakanlık olarak ara vermeye gönüllerinin razı gelmediğini vurgulayarak, “ Hedefimiz İzmir’i Akdeniz’in en önemli ticaret ve iş merkezi yapmak. İzmir’in dünya ticaretinin ana çekim ve cazibe merkezi olmasını güçlendirmek için tüm aktörlerle Ticaret Bakanlığı olarak çalışmalarını sürdüreceklerini açıklayan Pekcan, şunları kaydetti: “Türkiye bugünden sonra da Akdeniz’deki ticaretin adil, hakkaniyetli, bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacak şekilde gelişmesi için çalışmaya devam edecek. Bu yılki İEF’nin ‘Akdenizlilik’ ve ‘Mavi Kıta’ vurguları ile Akdeniz’in tüm bölge ülkeleri açısından bir refah, istikrar ve barış denizi olma özelliğine katkı sağlamasını umuyoruz. İEF sosyal ve kültürel etkinlikleri ile ben de dahil olmak üzere tüm Egeliler için bir anıdır, renktir. Bu köklü geleceği devam ettirmek, çocuklarımıza yaşatmak, her yıl fuar programının zenginleştiğini görmek çok sevi ndirici. Bu fuar uzun yıllar ülkemizin ihracatına ve tanıtımına büyük hizmetlerde bulunmuş ve bu özelliğini sürdürüyor. Hedefimiz İzmir’in potansiyelini dünyaya göstermektir. İzmir’i Akdeniz’in en önemli ticaret ve iş merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz.”

Akdeniz müzikleri büyüledi
Kurdele kesim töreninden ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuklarla birlikte fuarı gezdi. Fuar süresince Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlenecek konserler İzmir Senfoni Orkestrası eşliğinde Akdeniz Kentleri Müziği konseri ile başladı. Konser öncesinde Lizbon Belediye Başkanı Fernando Medina, Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, Napoli Belediye Başkanı Luigi de Magistris ve Valencia Belediye Başkanı Turizm Danışmanı Emilio Garcia çevirimiçi bağlanıp İzmirlileri selamladı. Açılış konserinde ayrıca rock müziğin sevilen grubu Mor ve Ötesi de sahne aldı.

89. İEF’den notlar
8 Eylül’e kadar devam edecek fuarda giriş ücretleri 5 TL olarak belirlendi. 89. İEF’de Lozan Kapısı girişinden itibaren sınırlı sayıda stant kuruldu. Belediye hizmetleri, eğitim, gıda, hediyelik eşya gibi ürün çeşitliliğinin olacağı fuarın tamamında yoğunluk oluşmaması için sık sık uyarılar yapılıyor. Ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, kurduğu stantla birlikte hizmetlerini fuar misafirlerine aktarıyor.

Fuardaki tüm etkinlikler ise ücretsiz olacak. Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda 6 Eylül Pazar akşamı Anadolu Ateşi sahneye çıkacak. 7 Eylül akşamı Ufuk Beydemir ve Buray sevilen şarkılarını seslendirecek. Kapanışı ise 8 Eylül’de klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici ile Halil Sezai yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat sitesinden konserler için QR kod ile bilet alınabilecek.

İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde 6-7 Eylül tarihlerinde Nazım Hikmet Ran’ın “Kuvayi Milliye Destanı” adlı oyunu sahnelenecek. Uzun havuzda kurulan alanda 5-8 Eylül tarihleri arasında ziyaretçiler sinema keyfi yaşayacak. Fuar süresince her gün “Barış ve Özgürlük” temalı graffiti çalışmaları yapılacak. Kaskatlı Havuz Sahnesi’nde pandomim ve sokak performansları gösterilecek. Lozan Kapı Sahnesi’nde palyaço gösterisi, animatörlerin gösterileri ile Bubble Show olacak. Ahşap Sahne’de ise “Kuruluştan Kurtuluşa İzmir’de Medya ve Sanat” adlı kültür söyleşisi düzenlenecek. İEF’nin sokak sahnelerinde Akdeniz esintileri taşıyacak müzik dinletileri olacak. Çim alanda yer alacak Survivor Parkuru’nda katılımcılar isterlerse tek başlarına, isterlerse takımlar halinde birbirinden zorlu parkurlarda finale ulaşmak için yarışacak. Çocuklar ise ebeveynleri eşliğinde alana giriş yapabilecek.

89. İzmir Enternasyonal Fuarı, 12.00-23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuarda ayrıca Resim Heykel Müzesi önünde Akdeniz lezzetleri bölümü de yer alıyor.