web analytics

İstanbul Turizm Platformu’ndan Kariye tepkisi

İstanbul Turizm Platformu’ndan Kariye tepkisi

Kariye Müzesi’nin ibadete açılmasına İstanbul Turizm Platformu ve turizmcilerden büyük tepki geldi ve bir bildiri yayınlandı İşte o bildiri;

“Doğu Roma Dönemi’nden günümüze olabilecek en iyi şekilde gelen eski Hora Manastırı’nın Kilisesi olan Kariye Müzesi’nin, 21 Ağustos 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrine ve ibadete açılmasına hazırlanılmaktadır.

Oysaki yapının müze olarak kullanılmasına 1948 yılında karar verilmiş, Rönesans sanatının habercisi mozaikler ve Doğu Roma Dönemi resim sanatının en önemli fresk örnekleri gün yüzüne çıkarılarak anıt yapı 71 yıl boyunca Müze olarak işlevini sürdürmüştür. Kariye; sanat, eğitim, öğrenim, kültür varlığı olarak kentsel ve kültürel miras merkezidir.

Kariye’nin önemi, mozaikler, freskler ve anılan işlevleri ile sınırlanamaz. Mozaiklerin yapıldığı 14. yüzyılın başında Giotto’nun Padova’da betimlediği eserler Kariye ile eş zamanlı olup, gerek konu ve gerekse teknik açıdan müthiş benzerlik göstermektedir. Aynı dönemde, Avrupa resim sanatının  daha  Ortaçağı  yaşadığı  unutulmamalıdır.  Askeri  gücünü  yitirmiş  olan  Doğu Roma İmparatorluğu’nun  ekonomisi  çökmüş  ve  Osmanlı  tehdidi  altındadır.  15.  yüzyılda İstanbul’un fethinden sonra birçok sanatçının İtalya’ya göçmesi Rönesans’a zemin hazırlamış ve Rönesans’la birlikte Yeniçağın başlamasına neden olmuştur. Kariye, yalnızca Türkiye’nin değil Dünya’nın kıymetli bir kültür mirasıdır.

Yapının cami olarak ibadete açılmasına karar verilmesi ile tarihsel ve sanatsal değerleri çok yüksek fresklerin, mozaiklerin: Rönesans’ın İtalya’dan önce İstanbul’da başladığına ilişkin en önemli kanıtların üstleri kapatılacaktır / kapatılmaktadır. Tarih, kültür, sanat, eğitim ve öğretim unsuru olarak çeşitli niteliklere sahip anıtın müze işlevinin sürmesi tüm insanlık için daha yararlıdır. Henüz yeni restore edilmişken anıtın camiye dönüştürülmesi çelişkili bir tutumdur.

UNESCO üyesi Türkiye Cumhuriyeti, çok değerli sanat değerleriyle insanlık mirası Kariye Müzesi’ni korumak, gelecek nesillere aynı işlevi ile emanet etmek yükümlülüğündedir. Kariye Müzesi’nin anılan güncel toplumsal, kültürel, sosyal, turistik işlevlerinin devam etmesini, MÜZE KALMASINI talep ediyoruz.

Kamuoyuna Duyururuz

İstanbul Turizm Platformu”