web analytics

İzmir Mutfak Kültürü Derneği kuruldu

İzmir Mutfak Kültürü Derneği kuruldu

İzmir mutfak Kültürü Derneği faaliyetlerine başladı. Pandemi nedeniyle derneğin kuruluşu basın ile kayvaltı yapılarak duyurulurken, İzmir Mutfak Kültürü Derneği Kurucu Başkanı Sibel Önbaş, İzmir mutfağını dünyaya tanıtarak, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına girmesini sağlamak olduğunu söyledi.

L’agora Restoranda İzmir kahvaltısı eşliğinde medya temsilcileri ile biraraya gelen İzmir Mutfak Kültürü Derneği Kurucu Başkanı Önbaş ve yönetim ile danışma kurulu üyeleri amaç ve hedeflerini anlattı. Sibel Önbaş, konuşmasında şunları söyledi:

“Çok zengin bir mutfağa sahip olan şehrimizin Unesco Yaratıcı Şehirler Ağına gastronomi alanında girmesini sağlamak önemli hedeflerimizin başında geliyor. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliktelikleri yapmaya hazırız. Gurme şehir ünvanını dünyada 9.şehir olarak kazanan Gaziantep’le köprü kurarak İzmir’e bu konuda rehber olmasını sağlamayı istiyoruz. Önümüzdeki günlerde bu kapsamda Gaziantep’e araştırma gezisi düzenlemeyi planlıyoruz. ”

Unutulan lezzetler başta olmak üzere kentin mutfak kültürüne ait bilgileri derleyerek yayınlar yapmanın önemine işaret eden Sibel Önbaş, bu konudaki eksiği gidermek için donanımlı bilim adamları, tarihçiler ve gurmeler ile geniş kapsamlı çalışmalar yapılacağını vurguladı.

Bir Göç Mutfağı olan İzmir’in Unesco gastronomi şehirleri arasına girmesinin yol haritasını oluşturmak için bir çalıştay düzenlemeyi hedeflediklerini vurgulayan Sibel Önbaş, “Mutfak alanında hizmet eden  farklı kişi ve kuruluşlarla işbirliktelikleri yapacağız. Gastronomi Okulları ile işbirliği içinde çalışmayı istiyoruz. İzmir Mutfak Kültürü Müzesi’nin kuruluşu için çalışmalar yapıyoruz. İzmir gibi engin mutfak kültürüne sahip şehrin bu konuda hizmet veren bir müzesi mutlaka olmalı. Tüm gün açık gerçek İzmir yemeklerini sunan bir mutfağı olmalı” dedi.

Kurucu Başkanlığını Sibel Önbaş  üstlenirken, yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Aysun Tuncay,  Özler Kılıçdağı, Ezgi Yaman, Elgin Kemahlıoğlu, Güler Köstem, Sinem Çeliktenve Nurhayat Talay, Danışma Kurulunda ise Müjde Tönbekici, Bedri Esmer, Eren Akçiçek ve Alpay Okyay yer alıyor.