web analytics

18 Nisan 2024, Perşembe

Öngörülerim

Öngörülerim
2021 ve sonrasına dair bir kaç öngörüm;
2020 yılı ile ilgili öngörümde yanılmadığım ortaya çıktı.Mart ayında  bu tablonun gelecek yıl Mart ayına kadar surebileceğini söylemiştim.Öyle de olacağı görülüyor. 2021 yılında bu yıla göre %15 civarında artış olabilir. 2019 yılına göre %85 civarında olan kayıp %70’lere inebilir.Bu parasal boyutudur işin. Turist sayısında bu rakam %55’lere de inebilir, yani sayı artabilir.
Bundan şunu anlatmaya çalışıyorum. Biraz daha fazla iş yapabiliriz, ancak gelirimiz kişi başı turist hesabıyla daha da azalabilir. Dünya genelinde de 2021 ile 2020 arasında %10-15’lik turist hareketinde artış olabilir. Bir yılı hasarsız atlatan! sektörün bütününde ülkemiz çalışanların en az %55’ini kaybetmekle karşı karşıyadır. Dünya da da rakam buna yakın olacak gibi görünüyor.
Seyahat acenralarımızın  yarısından çoğu resmi olmasa da fiilen işlevlerine son verme durumunda kalacaktır.Adı ve cirosu büyük Türk kökenli tur operatörlerimizin durumunda en ufak bir bozulma, sektörde sel ya da toprak kayması etkisi yapacak olup,  özellikle  konaklama ve ulaşım sektöründe yıkıma yol açması beklenmelidir .
Sonuçta batan 2-3tur operatörü gibi görünse de yaklaşık 450 milyon dolarlik bir yük özellikle güney illerimizde kuruluşları önüne katıp yok edebilecektir.
Dünya’da da, Türkiye’de de turizm hareketleri en az %50 lik bir daralma ile karşı karşıyadır.
Borçsuz ve kapital birikimi güçlü kuruluşlar ve tesisler bu süreçte ayakta kalsa da en az 2025 yılına kadar turizm karlı bir sektör olmaktan çıkacaktır dünyada.
Pandemi günlük yaşamımızı ve de alışkanlıklarınızı değiştirirken eski enstrümanları da devre dışı bırakıyor. Uçak bileti ,otel rezervasyonu işleri eski cazibesini bir daha geri dönmemek üzere yitiriyor.
İnsanlar yine de gezmekten vaz geçmeyecek. Yeni yöntemler yeni alışkanlıklar oluşuyor.
Orada yer almaya bakmalıyız.
Lokale hakim olan ve musteriye doğrudan dokunan işletmesi olanlar kazanacak diye düşünüyorum.
Bu fırtınada büyük gemiler batacak,  sağlam ahşap sandallar yüzmeye devam edecektir.
Deniz Tüfekci