web analytics

Sardunya, Avrupa sosyetesinin lüks destinasyonu

Sardunya, Avrupa sosyetesinin lüks destinasyonu

Beş yıl önce yolumuz çok merak ettiğimiz, Avrupa sosyetesinin son yıllardaki uğrak yeri ve lüks turizmin moda  destinasyonu Sardunya’ya düştü.

Dünya Turizm Oskarları Avrupa ayağı için başkent Cagliari’ye 1 saat uzaklıktaki Pula’da yakınlarında bulunan Forte Village adlı çok lüks ve çok büyük tesiste konakladık. Tesiste 4000’ lere ulaşan sayıda konaklama ünitesi var. Otel, villa vs den başlayarak çok sayıda alakart ve normal restoranları, iç ve dış mekanlarda onlarca barı, futbol, tenis,at binişi, golf, boks…okulları, kara  eğlence ve sporları, açık deniz balık avcılığı da dahil  deniz eğlence ve sporlarının tamamı ve ünlü İtalyan markalarının yer alığı dudak uçuklatan fiyatları ile çarşısı gibi sayısız alternatifler ile uzun süreli tatiller için düşünülmüş.

Tabii zengin Avrupalı turistlerin yanında çok sayıda Rus turist de tesisin baş müşterileri arasında.

Adaya genelde Roma aktarmalı uçuluyor. Biz de bu yüzden Alitalia’yı seçmek zorunda kaldık. Daha önce çokca yaşadığımız, İtalyan’ların yarattığı son dakika grevlerinden çekinerek bindiğimiz bu yolculuk bizi yine şaşırtmadı. Roma’da bağlantı uçuşumuzu kaçırdık ve bir sonraki uçak ile gidebileceğimizi öğrendik. Bu sefer de bizi bavullarımızın gelip gelmeyeceği merakı sardı. Cagliari Elmas havaalanına indiğimizde de korkumuz başımıza geldi.

Gelmeyen bavullarımızın üzüntü ve stresi, Alitalia  kayıp eşya bürosunun kayıtsız tutumu nedeniyle zorlukla aldığımız rapor ile biraz hafifledi. İngilizce bilmeyen görevliden ne bavullarımızın akibetini öğrenebildik, ne de  zorunlu alışverişimiz için zorunlu uygulama olan ceza parası alabildik. İki saat sonraki uçak ile geldiğimiz için bizi otele götürecek transfer aracı yoktu, çeşitli tel konuşmaları ile çokca zaman kaybederek otel’den bir araç getirtebildik. İngilizce de bilen otel görevlileri bavullarımız için Alitalia’nın bilgi veremediğini, bavulların Roma yada Cagliari havalalanlarında mı olduklarını öğrenemediklerini, hem vardığımızda hem de ertesi gün de söylemeleri üzerine,ünlü markaların olduğu çarşıya yöneldik. Zorunlu  ihtiyaçlarımız için alışveriş yaptık. Organizasyonun galası için de en kötü üstümüzdeki giysiler ile  katılma kararı aldık.Stresimiz bavullarımızın ertesi gün akşam saatlerinde otele ulaşması ile sona erdi !

Keyifle yola çıktığımız ancak sıkıntı ile ilk 2 gün sonrasında artık Cagliari’yi tanıyabilirdik. Otelimizden organize edilen bir tur ile küçük bir şehir olan Cagliari turumuzda notlarımız şöyle; İtalya’nın Akdeniz’de Sicilya’dan sonra ikinci en büyük adası olan Sardunya’ da 2 miyona yakın insan yaşar.  1948 İtalyan Cumhuriyeti Anayasası’nda yer alan Sardunya Özerk Bölgesi ‘nin başkenti  Cagliari’nin merkezinde ise 170 bin ama il sınırları nüfus 500 bin kişi.
Ulaşım ağırlıklı olarak uçak ile Cagliari-Elmas havaalanına yapılıyor. İtalya ana karası ile Sardunya adası arasındaki diğer şehirlerde yer alan havaalanları ile birlikte çok sayıda sefer var var. Cagliari’ye ayrıca İtalya’dan çeşitli  feribot servisleri de bulunuyor.

Cagliari, adanın güney kıyısında bulunuyor, beş mil uzunluğundaki Poetto sahili de Akdeniz’de en iyi şehir sahilleri arasında.Kültür meraklıları için, 13. yy’dan kalma kulelerin hala Orta Çağ’a ait şehir duvarlarını koruduğu Cagliari’nin eski bölgesi Castello’da yürüyüş turlarını öneririz. Şehri tepeden kuş bakışı görerek başlayacağınız yürüyüş turunda, kale ve antik şehirde çeşitli kültürel değerleri tanıyarak merkeze inebilirsiniz. Bu yürüyüşte şehrin en önemli eserlerden San Saturnino Bazilikası ve Bizans Bazilikası ile Büyük Roma Amfitiyatrosu’nu gezeceksiniz.

Sicilya ve İspanya mutfağının etkilerinin de görüldüğü Cagliari mutfağında çoğunlukla deniz ürünleri tüketiliyor. Tipik İtalyan lezzetlerinin servis edildiği restoranlara da sıkça rastlayabilirsiniz. Az yağda ve çeşitli taze baharatlarla tavada kızartılarak yapılan İtalyan usulü tavada çupra, İtalya’nın meşhurları pizza ve makarnadan sonra mutlaka denemeniz gereken bir lezzet.  Aklınıza gelmeyecek aromalarla hazırlanmış dondurmaları da unutmayalım!

Herşeye rağmen lüks turizm cenneti olan Sardunya’da Cagliari’nin geniş kumsallı ve turkuaz denizinde yüzme, dar sokaklarını keşfetme ve deniz ürünü bol mutfağını tatma ayrıcalığı bize keyif verdi.

  • DSCN1340
  • DSCN1351
  • DSCN1352
  • DSCN1357
  • DSCN1362
  • DSCN1363
  • DSCN1370
  • DSCN1373
  • DSCN1374
  • DSCN1379
  • DSCN1381
  • DSCN1383
  • DSCN1387
  • DSCN1388
  • IMG_6194
  • Shopping
  • -dar58