web analytics

20 Nisan 2024, Cumartesi

Yargı’dan rehberlere güzel haber

Yargı’dan rehberlere güzel haber

Koronavirüs pandemisi nedeniyle işsiz kalan ve Türk turizminin yüzü olan turist rehberlerini sevindiren haber yargıdan geldi.

İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen, 2017 yılında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve sadece kurs alarak Tarihi Yarımada’da rehberlik hizmeti verebilmenin önünü açan “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Alan Kılavuzluğu Hizmeti İle Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”  yürütmesinin durdurulması kararını Danıştay onadı.

Turist rehberlerinin lehine olan bu karar doğrultusunda, Tarihi Yarımada Gelibolu’da artık alan kılavuzları rehberlik hizmeti veremeyecek.

Konu hakkında bilgi veren Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Suat Tural, turist rehberlerini üzen ve 18 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu, adli kaydı temiz, kamu görevlisi olmayan ve kurs alan herkesin rehberlik yapmasına olanak sağlayan yönetmeliğin turist rehberliği mesleğine yapılan bir gasp olduğunu dile getirdi.

Tural, bu bağlamda, Ankara Turist Rehberleri Odası (ANRO) Başkanlığı görevindeyken Oda Yönetimi ile birlikte Yönetmeliğin iptaline karşı dava açtıklarını anlattı. Çanakkale İdare Mahkemesi’ne açılan davanın Ocak 2019 tarihinde turist rehberlerine lehine sonuçlandığını, ancak karara itiraz edilerek İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nde temyize gidildiğini söyleyen Tural, “İzmir Bölge İdare Mahkemesi de turist rehberlerinin lehine karar verdi. Yasalara göre, Bölge İdare Mahkemelerinin kararlarının 30 gün içinde uygulanması gerekmesine rağmen bu karar uygulanmadı ve Danıştay’ın kararı beklendi. Danıştay, kararı turist rehberleri lehine onadı” diye konuştu.

TÜRK TURİZMİNİ GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Pandemi nedeniyle 19-20 ay işsiz kalan turist rehberlerinin tarihlerinde en kötü dönemi geçirdiklerini belirten Tural, Danıştay’dan gelen bu haberin turist rehberlerini sevindirdiğini söyledi. Kararı memnuniyetle karşıladıklarını ve adaletin nihayet yerini bulduğunu belirte Tural, şunları söyledi:

“Mesleğimize karşı yürütülen her tür saldırıdan dolayı üzüntü duyuyoruz. Bizler her ne kadar sektörün bütünlüğü ve Türk turizminin menfaatlerini düşünerek hareket etsek de zaman zaman kendi menfaatlerini ülke menfaatleri önüne koyan girişimlerle karşılaşıyoruz. Bu gibi durumlar neyse ki devletimiz katında karşılık bulmuyor. Çünkü Türkiye’nin 2023 için belirlediği yüksek hedeflerine uymuyor. Bizler buna benzer her durumda da camiamızla ve kurumlarımızla Türk turizmini geliştirmeye, mesleğimizi korumaya devam edeceğiz.

Ayrıca, herkes bilmeli ki Türk tarihinin dönüm noktalarından olan Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu’ya gelen bütün ziyaretçilerimizin, bölgeyi doğru tarihiyle, gerçek dokusuyla ve derin duygusuyla tanıması için meslektaşlarımız gereken bütün donanımlara sahiptir. TUREB olarak da meslektaşlarımıza yönelik sürekli gelişme amaçlı eğitimlerimiz de artarak devam edecektir.”