web analytics

18 Nisan 2024, Perşembe

Pandemi ile vatandaşların yarısı tatil planlamıyor

Pandemi ile vatandaşların yarısı tatil planlamıyor

Pandemiden sonra tatil alışkanlıkları ve tercihlerinin büyük oranda değiştiği gözlendi. Kocaeli Üniversitesi İktisat Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Özgür Bayram Soylu koordinatörlüğünde araştırma şirketi Areda Survey tarafından Mayıs ayında gerçekleştirilen ‘Tatil Alışkanlıkları’ adlı araştırmaya göre bu yıl tatil yapmak istemeyenlerin oranı yüzde 53,2 iken, tatil planı yapanların oranı yüzde 25,2, pandeminin gidişatına göre karar vereceklerin oranı 21,6 olarak kaydedildi.

Tüm dünyanın etkisi altına aldığı koronavirüs pandemisi, kişilerin, turizm işletmelerinin tatil alışkanlarını ve tercihlerini büyük ölçüde değiştirdi. Geçtiğimiz yıllarda birçok kişi yılın daha başında tatil beldelerindeki otellere rezervasyonlarını yaptırırken, artık daha temkinli yaklaşıyor. Kocaeli Üniversitesi İktisat Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Özgür Bayram Soylu koordinatörlüğünde Araştırma Şirketi Areda Survey’in yaptığı ‘Tatil Alışkanlıkları’ isimli araştırmanın sonuçları açıklandı. Türkiye genelinde bin 100 kişinin katılımıyla, CAWI (Computer Aided Web Interviewing) yöntemiyle yapılan araştırmaya göre, kişilerin yüzde 53,2’sinin bu yıl tatil yapmayı düşünmediği, yüzde 25,2’sinin tatil planı yaptığı, 21,6’sının pandeminin gidişatına göre karar verecekleri belirlendi.

Tatil yapacak olanların, temmuz ayında Ege ve Akdeniz bölgesinde nüfus yoğunluğunun az olduğu beldelere gitmeyi planladığı, ancak yüzde 37,3’ünün otelleri tercih etmesi dikkat çekti. Katılımcıların yüzde 24,3’ü tatil köylerine, yüzde 20,4’ü kiralık ev veya villalara, yüzde 19,5’i pansiyonlara ve yüzde 13,3’ünün ise pandemi döneminde ilgi gören bungalov ve kamp alanlarına yöneldiği de anket sonuçlarında yer aldı.(DHA)