web analytics

24 Nisan 2024, Çarşamba

Azerbaycan’da ulusal ‘Lezzet Gemisi Menüsü’

Azerbaycan’da ulusal ‘Lezzet Gemisi Menüsü’

Azerbaycan’da 20 ağustos, 2021-ci yıl tarihinde ulusal  ‘Lezzet Gemisi Menüsü’nün tanıtımı yapıldı.

Menü, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen COVCHEG (“Büyük Kafkas Dağları Bölgesinde Topluma Dayalı Değer Zinciri Geliştirme”) projesi kapsamında, Slow Food’un iyi, temiz ve adil gıda üretimi felsefesine dayalı olarak hazırlanmıştır.

‘Lezzet Gemisi Menüsü’, kaybolma tehlikesi ile yüz-yüze olan ürünleri listeleyen ‘Ark of Taste’ (Lezzet Gemisi) uluslararası onlayn Slow Food kataloğuna dahil edilmiş üzüm, pirinç, fındık ve diğer yiyecek çeşitleri gibi yerel malzemeler kullanılarak hazırlanmıştır. Bu ürünler,  ‘Slow Food Presidia’ tarafından bir araya getirilen yerel çiftçi ve gıda üreticileri toplulukları tarafından yetiştirilmektedir. Bu üreticiler, kaliteli üretimi sürdürmeye, geleneksel işleme yöntemlerini iyileştirmeye, yerel gıda ürünlerininin yanı sıra benzersiz bölgeleri ve ekosistemleri korumaya teşvik ediliyor.

Azerbaycan Turizm Ofisinin Başkanı Florian Sengstschmid, şunları ifade etti: “‘Lezzet Gemisi Menüsü’nün oluşturulması Azerbaycan’ın yeniden masaya konulması gereken yerel ürünleri hakkında farkındalık yaratma ve ülkede daha sürdürülebilir uygulamalar geliştirme yolumuzu sembolize eden önemli adımlardan biridir.”

‘Ark of Taste’ ve ‘Presidia’ya ek olarak, COVCHEG projesi kapsamında ‘Slow Food Travel (SFT)’ konsepti de hazırlandı. ‘SFT’ konsepti kapsamında turistler, yerel çiftçiler, şarap üreticileri, kasaplar veya fırıncılar gibi gıda üreticileri ile görüşerek yerel gastronomini ilk elden deneyimleyebilirler.

Yerel gastronomi ve kültürel mirasın önemi göz önünde bulundurularak, AB tarafından finanse edilen COVCHEG projesi Slow Food tarafından Azerbaycan Turizm Ofisi ile ortaklaşa uygulanmaktadır. Bu proje, ekonomik yenilenme ve kırsal toplulukların refahını teşvik etmekle beraber tarım ve gastronomi turizmine odaklanarak ülkede sürdürülebilir geçim kaynakları yaratmayı amaçlamaktadır.

Daha fazla bilgi için lütfen Slow Food – COVCHEG web sitesini ziyaret edin.