web analytics

Contemporary İstanbul, Tersane İstanbul’da

Contemporary İstanbul, Tersane İstanbul’da

16. Contemporary İstanbul, 5-6 Ekim ön izleme ve 7-10 Ekim tarihleri arasındaki genel ziyaretçi programı ile yerli ve yabancı çağdaş sanat galerini bir araya getirecek. Bu yıl ilk kez Tersane İstanbul’da yapılacak olan fuar, mekan değişikliği ile çağdaş sanatı, tarihin içinde izleyicilerle buluşturacak.

16. Contemporary İstanbul, Akbank ana sponsorluğunda 5-10 Ekim tarihlerinde, İstanbul’un kültür mirasında önemli bir yeri olan ve Camialtı ve Taşkızak Tersanelerini kapsayan bölgesel yenileme ve restorasyon projesi olarak bilinen, Tersane İstanbul’da kapılarını ziyaretçilere açacak. Bu yıl yine ilk kez Focus Russia projesi ile Moskova ve St. Petersburg’dan çağdaş sanat galerilerini, sanatçılarını ve de koleksiyonerlerini ağırlayacak olan fuarda ayrıca Moma ve Garage Museum of Contemporary Art da müzeler bölümünde yer alacak.

Proje yönetimi Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından gerçekleştirilen ve World Architecture Festival Awards 2019’un “Gelecek Projeleri” kategorisinde yer alan ve açılışı merakla beklenen Tersane İstanbul, Contemporary Istanbul için proje bitiş süresini öne çekerek, hedeflenen tarihten sekiz ay önce kapılarını açacak. İstanbul’un yeni simge mekanlarından biri olacak, bölge insanı için önemli bir buluşma noktası haline gelecek Tersane İstanbul, son yıllarda İstanbul’a kazandırılan kültür sanat alanındaki en önemli yenileme ve bölgesel gelişim projesi.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer fuarla ilgili şu görüşleri paylaştı: “İlk günden beri inanç ve güvenle desteklediğimiz Contemporary İstanbul, her yıl kendini yeniliyor, hedeflerini büyütüyor, daha da heyecanlı işlere imza atıyor. Bu sene fuarın, sanatseverlerle İstanbul’un kültür mirasında önemli bir yeri olan Tersane İstanbul’da buluşması için özel çaba ve emek gösterildi. Gerçekten çok heyecanlıyım zira çok etkili bir sonuç bekliyorum. Sadece mekan değişiminden dolayı değil, hayatın nispeten normale dönmesinden ötürü de bu yıl epey farklı olacak. Başta Rusya olmak üzere fuara ilk defa katılacak müze, galeri ve sanatçılarla değişik ve vizyoner bir çağdaş sanat deneyimi yaşanacağına inancım tam.”

Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ise fuarla ilgili yaptığı açıklamalarda:“Tersane İstanbul’da, Haliç’in kıyısında İstanbul’un en büyülü mekanlarının gölgesinde çağdaş sanatları sanatseverlerle buluşturmak için hazırlıklarımıza devam ediyoruz. Contemporary İstanbul’un Haliç Tersanesi’ne taşınması, fuar için heyecan verici yeni bir dönemi temsil ediyor. 2 medeniyette önemli görevler üstlenmiş, Cumhuriyetin ilk yıllarında da tersane olarak kullanılmış bu yapılar topluluğunda fuarı gerçekleştirecek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Fuar için İstanbul’a gelen sanatçıları, katılımcıları, koleksiyonerleri son yılların en büyük bölgesel yenileme projesi olan Tersane İstanbul’da kültür, sanat ve teknoloji ile bir araya getireceğiz. 16. yılımızda daha fazla yabancı basın mensubunu TGA yani Türkiye Turizm Tanıtım ve Gelişim Ajansı ile birlikte fuar süresince İstanbul’da ağırlayacağız. Gelen gazeteci dostlarımız sadece fuarı değil, İstanbul’u da gezecekler. Türk Hava Yolları, uluslararası sanatseverlerin Contemporary İstanbul’u ziyaret etmelerini ve sonrasında da yolculuklarına dünyadaki diğer sanat ve kültür destinasyonlarıyla devam etmelerini amaçlayan sanat turları düzenliyor. Bu iki iş birliğinin İstanbul’un tanıtımına da pozitif katkı sağlayacağına hiç şüphemiz yok.

Bu noktada belirtmek isterim ki İstanbul’un yaşadığı değişim ve kabuk değiştirme, kültür – sanat alanında gerçekleştirilen önemli atılım ve hayata geçirilen projelerle İstanbul’un tekrar dünya metropolleri anılması için ve adının ilk beş arasında anılması için Contemporary Istanbul olarak üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. Yine bu yıl ilk kez Focus Russia projesi ile Moskova ve St. Petersburg’dan çağdaş sanat galerilerini, sanatçıları ve de koleksiyonerleri fuarda ağırlayacağız. Böylece Rusya ve Türkiye arasında çağdaş sanat alanında bir bağ, köprü kurmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte fuarda Moma ve Garage Museum of Contemporary Art da müzeler bölümünde yer alacak. Bu müzelerle birlikte İstanbul’da onların destekçilerini ve koleksiyonerlerini de ağırlayacağız. Bambaşka bir fuara hazırlanıyoruz ve yine Akbank’ın ana sponsorluğunda hazırlanıyoruz. 16. yılımızda CI’a olan desteğine ara vermeden sürdüren ana sponsorumuz Akbank’a ve tüm sponsorlarımıza teşekkürü bir borç bilirim. Ekim ayında sesimizi onların desteği ile İstanbul’dan çok farklı coğrafyalara, çok farklı dünyalara daha güçlü duyuracağız.”