web analytics

‘Medeniyetler Bahçesi’ Expo 2021 Hatay

‘Medeniyetler Bahçesi’ Expo 2021 Hatay

Uluslararası Expo 2021 Hatay, ‘Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla 1 Nisan 2022’de kapılarını dünyaya açacak.

Expo 2021 Hatay Genel Sekreteri İhsan Çakar’ın sunumuyla başlayan ilk toplantı İstanbul Feriye’de gerçekleşti.

Tabiatın önemini vurgulayan temaları ve sürdürülebilir projeleri ile çevre bilincini, doğa sevgisini ve bahçecilik kültürünü tüm insanlara aşılamayı; gelecek nesillere ve şehre kalıcı bir miras bırakmayı amaçlayan Expo 2021 Hatay yereli dünyayla, dünyayı bölgeyle buluşturacak ve ticaretin kalbinin atacağı bir merkez olacak.

Mezopotamya, Doğu Akdeniz ve Anadolu’da bilinen en az 13 farklı medeniyetin izlerini taşıyan, İpek Yolu’nun üzerindeki önemli bir uygarlık merkezi olan ve tarihinden gelen lezzetlerle dünyadaki 36 gastronomi şehri arasında yer alan Hatay, 1 Nisan 2022’de Expo için kapılarını dünyaya açacak.

‘Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla 320 dönümlük bir alanda düzenlenecek olan Uluslararası Expo 2021 Hatay, tabiatın önemini vurgulayan temaları ve sürdürülebilir projeleri ile çevre bilincini ve doğa sevgisini tüm insanlara aşılamayı, gelecek nesillere ve şehre kalıcı bir miras bırakmayı hedefliyor.

Özel tasarlanan Antakya ve Arsuz alanlarında 2 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanan Expo 2021 Hatay’ın ana teması, uzun insanlık tarihi boyunca görülmüş olan tüm büyük medeniyetlerin gelişmesinde ve ilerlemesinde, iş birliği ve ortaklığın önemini anlatmak için seçildi. “Medeniyetler Bahçesi” teması, Expo 2021 Hatay’ın küresel deneyim paylaşımına ve iş birliğine ilham vermek ve sürdürülebilir kalkınma yolunda yeni ortaklıklar geliştirmeyi teşvik etmek için Hatay’ın tarihten gelen tecrübesinden yararlanmayı hedefliyor.

Sanatsal, tarihsel ve kültürel çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Expo 2021 Hatay’da; iyi gıdadan organik tarıma, kültürel kardeşlikten sürdürülebilir kalkınmaya geniş bir çerçevede temalar ele alınacak.

Expo alanları içerisinde yer alacak katılımcı bahçeleri, tematik bitki bahçeleri, çiçek sergi alanları ve bitki müzesi gibi fonksiyonları ile ziyaretçilerin kendi bölgelerini daha yakından tanımalarının yanı sıra, yaşadıkları ülke ve iklime uzak bitkileri de görme ve onlar hakkında bilgi sahibi olma imkânı sunulacak.

35 ulusal ve uluslararası şehrin Expo 2021 Hatay’da 50’den fazla dünya mutfağından lezzetler ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Yereli dünyayla, dünyayı bölgeyle buluşturacak.

Expo 2021 Hatay’da 600’ün üzerinde etkinlik de planlanıyor. Hortikültür alanında binlerce ürünün tanıtılacağı, tarım sektörünün önde gelen firmalarının, ulusal ve uluslararası şehirlerin başkanlarının buluşacağı ve tıbbi ve aromatik bitkilerin ilaç dünyasını mıknatıs gibi çekeceği Expo 2021 Hatay, ticaretin de kalbi olacak. Hatay’ın yerel üreticilerinin kazanacağı, ihracatını arttıracağı, dünyanın dört bir yanıyla network kurma ve iş birliği yapma fırsatı yakalayacağı Expo 2021, pandemi sonrası şehrin gücüne de güç katacak.

Hatay’ın mevcut potansiyelinin ulusal ve uluslararası iş insanları tarafından keşfedileceği Expo 2021 Hatay ile hem Türkiye hem bölge kalkınacak.

Doç. Dr. Lütfü Savaş: “Expo 2021 organizasyonu, Hatay için büyük bir dönüşümün başlangıcı olacak. Hatay bundan böyle, Türkiye’nin yeni cazibe merkezi ve uluslararası festivaller kenti olacak.”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay şehri olarak uzun vadeli bir kalkınma stratejisi planladıklarını; şehrin ekonomisi, turizmi, tarımı ve destinasyon markası olarak gelişimi için Expo’yu hayata geçirdiklerini söyleyerek şöyle devam etti: “Tarımsal kalkınma, turizm ve yerel demokrasi alanlarında aynı anda hazırlıklarını sürdürdüğümüz master planlarımız ile şehrimizin makus talihini yenmek için kapsamlı hazırlıklar yapıyoruz. Hatay Deniz Otobüsleri HADO, Hatay Tarımsal Kalkınma Master Planı ve Hatay Turizm Master planı çabalarımızın hepsi aynı amaca dönük. İstiyoruz ki, hoşgörüye dayalı zengin kültürü ile Hatay ülkemiz için ve bölge için parlayan bir cazibe merkezi olsun. Bizce özel konumu ve yarım milyonu aşkın Suriyeli misafirleri ile Hatay bu süreci çok hak ediyor.”

İnsanlık için müreffeh ve sürdürülebilir bir rota çizilecek

Expo 2021 Hatay, pandemi sonrasında insanlık için müreffeh ve sürdürülebilir bir rota çizmek için küresel bir platform olma özelliğine de sahip olacak. Expo 2021 Hatay’da birçok alt tema ile bu rotanın belirlenmesine destek verilecek. Bu alt temalar şöyle sıralanıyor:

Sürdürülebilir Kalkınma ve Organik Tarım: Expo 2021 Hatay bu alt tema bağlamında, doğal habitatın korunması, yeni ve akıllı üretim teknolojileri, organik tarım ile ekolojik tarım ve turizm alanlarına odaklanacak. Expo 2021 Hatay, pandemi sonrası dönem için stratejik konuma gelmiş tarım konusunda sürdürülebilir kalkınma ve katma değeri yüksek organik tarım ile tarım teknolojilerine odaklanan resmi katılımcıları ve uluslararası organizasyonları davet ederek insanlığın geleceği için bu alanlarda inovasyonu, iş birliğini ve ortaklığı öncelikli olarak kabul edecek. Bu alt tema aynı zamanda özellikle organik tarım, ekolojik tarım, turizm ve sürdürülebilir kalkınma için büyük potansiyel içermesi nedeniyle de Post Expo için Hatay ve civarında önemli bir hedef olacak. Katılımcılar, bu alt tema çerçevesinde bahçecilik teknolojileri ve günlük yaşamdaki bahçecilik uygulamalarına ek olarak, ev bahçeciliği, dikey bitki örtüsü ve çatı bahçeleri gibi süsleme teknik ve metotları ile ilgili ürünlerini de sergileyebilecekler.

İyi Bir Hayat İçin İyi Gıda: Bu alt tema, geleneksel tarım yöntemleriyle ilaç kullanılmadan üretilmiş gıda ürünlerinin geliştirilip insanlığa sunulmasını destekleyecek bilgi, teknoloji ve yöntemlerin geliştirilmesini temsil etmektedir. “İyi gıda” bilincinin yeni nesillere aktarılmasından, ulusal ve uluslararası STK’ların ve tarımsal sanayinin birlikte çalışmasına kadar insanlığın iş birliği yapacağı pek çok alan vardır. Expo 2021 Hatay, iyi bir hayat için iyi gıdaların geliştirilmesi yolunda yeni inisiyatifin kullanılacağı ve geliştirileceği bir fırsat olacak. Bu alt tema ile katılımcılar, bitkisel atıkların geri dönüşümü ve yeniden kullanımı, toprağın ıslahı, dikey bahçe, verimli ürün, yeşil ulaşım, yeşil binalar, temiz enerji ile sebze ve meyvelerin insan vücudunun sağlıklı ve formda kalmasını sağlamak adına önemini gösterebilecekler.

Sağlık İçin Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler: Hatay’ın merkezinde bulunduğu medeniyetler bahçesi, yazılı kayıtların var olduğu 3 bin yıl ve öncesinden beri, tıbbi ve aromatik bitkilerin yoğunlukla insan sağlığında kullanıldığı önemli bir uygulama alanıdır. Expo 2021 Hatay, bu nedenle bitki özlü sağlık ve şifa konusuna odaklanmayı ve bu konuda var olan bilgiler için yeni bir uygulama merkezi olmayı hedeflemektedir. Expo 2021 Hatay, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında dört alana odaklanacaktır:

· İlerlemenin lokomotifi olmak üzere tarihten gelen bilginin paylaşımı,

· Sağlık turizmi alanında global iş birliği,

· Yeni alt sektörler ve ürünler yaratmanın temel itici gücü olarak inovasyon temelli ortaklıkların geliştirilmesi,

· Geleneksel uygulamalarla ilgili ortak bilginin geliştirilmesi ve insanlığın hizmetine sunacak şekilde ve dijital ortamlarda gelecek kuşaklara aktarılması.

Kültürel Kardeşlikte Kreatif Yollar: Expo 2021 Hatay’da, katılımcılar kültürel zenginlikleri ile sergilerini tasarlayabilecekler. Yol gösterici içerik olarak bu alt tema, tüm katılımcılar için etkili bir anlatım imkânı sağlamaktadır. Pavilyonları farklı alanlarda başarılara açılan bir pencere olacak. Katılımcılar kendi otantik kültürel ve manevi değerlerini bitkiler ile gösterebileceği gibi resim, fotoğraf, müzik, opera, heykel, dans, edebiyat gibi sanat kolları gibi farklı formatlarda sunabilir ve kültürel etkinlikler düzenleyebilecek. Çatılarda hobi bahçeleri, düşey çiftlikler, yeşil duvarlar, yapay ve geri dönüştürülebilir yüzeyler, sokaklarda çiçek bahçeleri, kentsel endüstri bölgesi bahçeleri gibi konular bu tema ile ele alınabilecek.