web analytics

5 yıldız her şey dahil

5 yıldız her şey dahil

Herşey, Herşey Dahil’le ve 5 yıldızlı otellerle başladı. Türkiye turizminin dönüm noktası bu iki argümanın bir araya gelmesiyle makus talihine doğru yol almaya başladı.

Önceleri Türkiye turizminin dönüm noktası, ileri doğru atılım olarak görülen bu değişim gitgide Türkiye turizminin çöküşüne neden olan ağır yük haline gelmeye başladı.

5 yıldızlı otel çöplüğüne dönüşen Akdeniz bölgesi, her şey dahilin gelişmesiyle birlikte Akdeniz çanağındaki rekabetini oda-kahvaltı fiyatlarına karşı sürdürmeye başladı. İtalya İspanya ve hatta Yunanistan oda kahvaltı 3 ve 4 yıldızlı oda-kahvaltı sattığı otel fiyatına biz, Akdeniz otellerini 5 yıldız, yeni ve her şey dahil olarak satmaya başladık. Buna da rekabetin gücü dedik. Ülkeye turist akını başladı dedik.

5 yıldız her şey dahillerin sonucu

Bugün geldiğimiz noktada 5 yıldız her şey dahil otellerin rekabeti 3 ve 4 yıldızlı otellerimizin zarar etmesine ve hatta kepenk indirmesine neden olduğunu ve hatta Türkiye turizmine zarar vermesine şahit olmaya başladık.

Herhangi bir krizin başlangıcında dahi 5 yıldızlı oteller fiyatlarını 4 ve 3 yıldız otel fiyatlarına indirerek kendi içinde haksız rekabete yol açmış ve bu otellerin kapanmasına neden olmuştur. Akdeniz bölgesi 5 yıldız otel panayırına dönüşmüştür. Ve her sezon sonunda Akdeniz bölgesinde batan veya el değiştiren otellerin haberleri gelmeye başladı. Buna alıştık bile. Siz hiç oda-kahvaltı çalışan 3 veya 4 yıldızlı bir şehir otelinin sezon sonunda kapandığını veya battığını duydunuz mu? Duyamazsınız çünkü işin doğrusunu yapıyorlar. Oda- kahvaltı çalışıyorlar.

5 yıldız her şey dahilin ücretlere negatif etkisi

Siz hiç ücretlerimiz az geçinemiyoruz diyen şehir oteli çalışanı duydunuz mu? Zar zor belki duyarsınız. Ama her şey dahil 3-4-5 yıldız yaz otellerinin ana sorunu çalışan ücretleridir. Veremez çünkü o parayı kazanamaz.

 

 

Bu krizi aşmak gerekir

Bu krizi aşmanın ön koşulu derhal 5 yıldızlı yeni otel yapım ruhsatlarına son vermektir. Yeni 5 yıldızlı otel ruhsatı verilmemelidir.

Her şey dahil konsepti katı kurallara bağlanmalı ve içeride haksız rekabeti bitirmelidir.

Bununla birlikte her şey dahil kriterlerine uymayan oteller oda-kahvaltı veya yarım pansiyon uygulamasına döneceklerdir. Akdeniz çanağında diğer ülkelerle eşit konuma gelip, işte o zaman yeni ve teknolojik tesislerin avantajlarını kullanacak, para kazanacak, diğer yurt içi oteller karşısında haksız rekabet gücünü yitirecek ve 3 ve 4 yıldızlı oteller dahil tüm konaklama tesislerinin önü açılacaktır.

Türkiye turizminin kurtuluş reçetesinin birinci maddesi bu olmalıdır.

 

Serhad USLAN

İlos Travel