web analytics

20 Nisan 2024, Cumartesi

Ege’de turizm eğitimi artacak

Ege’de turizm eğitimi artacak

Pandemi sürecinde kan kaybeden turizm sektörü, nitelikli elemanlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Nitelikli personelin sektör değiştirmesiyle ortaya çıkan sorunları gidermeye yönelen turizmciler, var olan istihdamı korumaya ve niteliğini arttırmaya yönelik çalışmalarına hız verdi.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nce (ETİK) geçen yıl Haziran ayında düzenlenen “İnsan Kaynakları Çalıştayı”nda turizm sektörünün karşı karşıya olduğu istihdam sorunu tüm boyutlarıyla ortaya kondu. Kasım ayı sonunda düzenlenen ve tüm tarafları bir araya getiren geniş katılımlı arama toplantısında 2022 turizm sezonu öncesinde sorunun çözüm yolları ele alındı.

ETİK Başkanı Mehmet İşler ve birlik yöneticileri, geçtiğimiz günlerde İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür ile bir araya geldi. İşler, nitelikli personele ulaşmada ortaya çıkan sorunları giderme, var olan istihdamı koruma ve niteliğini arttırma yolunda çabalarını anlatarak destek ve işbirliği talep etti.

Egeli turizmcilerin çabası sonuç verdi ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün mesleki eğitim yoluyla sağlanması yolunda önemli bir mesafe kat edildi. İzmir Valiliği ile ETİK arasında mesleki eğitim konusunda işbirliği protokolü imzalandı.

İzmir Valiliği’nde imzalanan protokole İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür ve ETİK Başkanı Mehmet İşler imza koydu. ETİK Başkan Yardımcısı Bülent Süzer, Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Babak, ETİK Denetim Kurulu Üyesi Fatma Okur ve Danışma Kurulu Üyesi Tayfur Settar Kaplan da imza töreninde hazır bulundu.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, ülke genelinde tüm bölge ve iller çapında örnek oluşturacak örnek bir protokole imza attıklarını belirtti. “Valilik ile bir turizm birliği arasında ilk kez imzalanan bu protokol sektöre can suyu olacak. İzmir Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’e duyarlı yaklaşımı ve katkıları nedeniyle teşekkür ediyoruz” dedi.

Protokol uyarınca, konaklama sektörünün ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitim modülleri oluşturulacak. 2022 turizm sezonuna yetiştirilmek üzere hazırlanacak eğitim programları ve mesleki eğitim kursları Çalışma ve İş Kurumu’nca (İŞKUR) desteklenecek. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği üyesi konaklama tesisleri, işbaşı eğitim programları ve staj konusunda kapılarını kursiyerlere açacak.