web analytics

20 Nisan 2024, Cumartesi

Usta hocalardan tur operatörlüğü kitabı

Usta hocalardan tur operatörlüğü kitabı

Turizm akademisyeni aynı zamanda tur operasyonunda aktif deneyime sahip Prof. Şükrü Yarcan ile Prof. Gürel Çetin, bu alandaki birikimlerini “Tour Operating Business-Tur Operatörlüğü İşletmeciliği” adıyla kitaplaştırdı. Kitap, İstanbul Üniversitesi On Line Yayınlarından piyasaya çıktı.

Turistik ürünün, genel bir turist deneyimi oluşturmak için bir araya getirilen ürün ve hizmetlerin bir karışımından oluştuğunu hatırlatan Prof. Yarcan ve Prof.Gürey hocalar kitabın girişinde şu görüşe yer veriyor:

“Bu çoklu hizmet ürünü, tanımı itibarıyla, uzağa yapılan bir seyahati ve bir destinasyonda gecelemeyi içermektedir ve turistlerin kendileri ya da bir tur operatörü tarafından oluşturulabilir. Seyahat ticareti, turizm endüstrisine özgü seyahat hizmetlerinin bir araya getirilerek potansiyel yolculara paket halinde sunulmasından sorumlu olan önemli bir sektördür. Ayrıca turistik ürünlerin ticarileştirilmesinde ve destinasyon geliştirme konusunda önemli bir rol oynar. Tur paketleri turistler için genellikle daha ucuz ve daha güvenli olmasının yanı sıra daha çok kolaylık sağlamaktadır. Böylece, seyahat firmaları destinasyondaki turistik ürünler ve seyahat edenler arasında bir bağ kurmaktadır. Hatta, tur operatörleri destinasyonlar yaratmakta ve markalaştırmaktadır. Çeşitli riskler alarak, satıştan önce destinasyon ürününe yatırım yapmaları nedeniyle turizm destinasyonu geliştirme konusunda önemli bir paydaş rolü üstlenmektedirler. Ulaşım, konaklama, restoranlar, turistik cazibe merkezlerine yapılan geziler ve etkinlikler hakkında kapsamlı bir literatür olmasına rağmen tur operatörleri, bunların turizm sistemi içindeki yerleri ve faaliyetleri eğitim ve araştırma noktasında göz ardı edilmektedir. Bu kitapta teori ve pratikteki bu boşluk ele alınmaktadır.”

12 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

12 bölümden oluşan “Tour Operating Business- Tur Operatörlüğü İşletmeciliği” kitabının ilk bölümünde turizm endüstrisi, turizm arzının doğası, Turizm kaynakları, turizm tipleri, turistik hizmetler ve organizasyonlar konusu işleniyor.

İkinci bölümde turistik ürüne, bir hizmet olarak turizmin özelliklerine, turizm ürünlerinin standardizasyonu ve dağıtımına odaklanılıyor.

Üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümlerinde, seyahat acenteleri ve tur operatörleri tanımlanarak, ikisi arasındaki fark ve her birinin farklı biçimleri ayrıntılı olarak anlatılıyor.

Tur operatörlerini, turizm endüstrisinin önemli bir parçası ve seyahat firmaları için kayda değer bir ortak olarak nitelendiren yazarlar, tur rehberleri ve bunların rolleri, sertifikalandırılmaları ve tur operatörleri ile ilişkilerin yanısıra, turizm eğitimi ve bunun önemi hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor.

Altıncı bölüm tur operasyonunu, yönetimini ve aşamalarına ayrılmış. Bu bölümde destinasyon geliştirme, sürdürülebilirlik, markalaşma ve rekabet konularına odaklanılıyor. Bu bölümde tur operasyonlarında, aracısızlaştırmada ve internet seyahat acentelerinde iletişim teknolojisi araçlarının yeri ve önemi ele alınıyor.

Kapsamlı bir destinasyon yönetimi kitabı olmak üzere tasarlanan kitap, bu amaca yönelik olarak kitabın ikinci kısmında çok uluslu turizm kuruluşları ile turizm tiplerini irdeleniyor.

Yedinci bölümde, finans kurumları da dâhil olmak üzere seyahat ticaretine yatırım yapan çok uluslu şirketlere odaklanılmış. İş seyahati ve kongre turizmi, sekizinci ve dokuzuncu bölümlerde tartışılıyor.

Diğer bir turizm tipi olan İnanç Turizmi kitabın 10’ncu bölümde inceleniyor.  İnanç turizmi destinasyonu olarak İstanbul ve Anadolu ile bunların turizm ile ilişkisi farklı paydaşların bakış açısıyla ele alınıyor.

11’nci bölümde tur operatörleri için kayda değer bir turist segmenti olan kültür turizmi irdelenirken, 12’ci on ikinci bölümünde Türkiye’deki iki popüler destinasyon arasında bir kıyaslama yapılıyor. Büyük dinlence destinasyonu olan Antalya ve iş seyahati ile kültür turizmi merkezi İstanbul. Kitabın sonunda turizmin jeopolitik boyutları ve turist akışlarını ele alınıyor.