web analytics

24 Nisan 2024, Çarşamba

Turizm sektörü ekonominin iki katı oranında büyüyecek

Turizm sektörü ekonominin iki katı oranında büyüyecek

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin (WTTC) en son Ekonomik Etki Raporu (EIR), Türkiye’nin Seyahat ve Turizm GSYİH’sinin önümüzdeki on yıl içinde yıllık ortalama %5,5 oranında, yani ülkenin genel ekonomisinin %2,5’lik büyüme oranının iki katından fazla bir oranda büyüyeceğini ortaya koyuyor.

WTTC’nin 2032 yılına kadar yaptığı tahmine göre, turizm sektörü ülkenin GSYİH’sine katkısının toplam ekonominin %11’ini temsil edeceğini yani yaklaşık 1 trilyon TL’ye (117 milyar ABD Doları) ulaşabileceğini gösteriyor.

Sektörün ayrıca önümüzdeki on yılda 716.000’den fazla yeni iş yaratması bekleniyor.

Bu yıl sonuna kadar sektörün GSYİH’ya katkısının %15,5 artarak yaklaşık 607 milyar TL’ye (68,5 milyar ABD Doları) ulaşması ve ülke ekonomisinin %8,3’ünü oluşturması, sektördeki istihdamın ise %4 artması bekleniyor. Bu da 2,5 milyondan fazla iş demek.

WTTC’nin bilgi ortağı ForwardKeys’in en son uçuş rezervasyonu verilerine göre, şehir destinasyonu seçen turistlerin İstanbul’u ve deniz-güneş arayanların ise Antalya, Bodrum, Dalaman gibi destinasyonları tercih edeceğini gösteriyor. Verilere göre Türkiye, bu yaz Avrupa’nın en popüler dördüncü destinasyonu olacak.

Veriler, Birleşik Krallık’tan yapılan rezervasyonların %101 artmasıyla uçuş rezervasyonlarının şimdiden pandemi öncesi seviyeleri geçtiğini gösteriyor.

Diğer kaynak pazarlar da 2019’dan daha iyi performans gösteriyor ve ABD, Kanada ve İrlanda’dan yapılan rezervasyonlar sırasıyla %57, %28 ve %18 arttı.