web analytics

Türkiye’de turizmde kimler kazanıyor

Türkiye’de turizmde kimler kazanıyor

2022 yılı ilk çeyrekte, Türkiye’de yurtiçi turizm harcamaları 2019 yılına göre nominal yüzde 75 arttı. Enflasyondan arındırılmış Reel değerlerle ise yüzde 13 düştü. Ama kazananlar da oldu: Bunlar kim?

Yurt İçi Turizmde 2019’a Göre Kimler Reel Kazanç elde etti?

Turizm istatistik merkezi Turizm Databank’ın TÜİK Hanehalkı Yurt İçi Turizm verilerinden yaptığı analize göre, 2022 yılı ilk çeyrekte, Türkiye’de yurtiçi turizm harcamaları 2019 yılına göre nominal yüzde 75 arttı. Enflasyondan arındırılmış Reel değerlerle ise yüzde 13 düştü.

yurtiçi turizm harmaları

2019 yılına göre Reel kazanç elde eden alanlar; paket turlar ve paket dışında kalan otel harcamaları oldu. Analize göre, paket tur harcamaları nominalde yüzde 136 ve reelde yüzde 18 gelişim gösterdi. Diğer yandan, paket tur dışında kalan otel harcamaları da nominalde yüzde 115 ve reelde yüzde 7,5 yükseldi.

Ülkemizde en popüler paket turlar arasında; Karadeniz Turu, GAP Turu, Kapadokya turu, Likya turu, Ege turları, Akdeniz turları, Doğu Anadolu turları, Odunpazarı turları gibi organisazyonlar ilk sıralarda yer alıyor.

Yurtiçi turizmde kaybedenler kim?

Yurtiçi turizmde diğer harcama alanlarında nominalde artış olmasına karşın reelde daralma oldu. En büyük reel daralma, yüzde 47 ile sağlık amaçlı harcamalarda görüldü. Onu yüzde 34 ile giyecek ve hediyelik eşyalar izledi. Seyahat öncesi yapılan hazırlık harcalamarı da yüzde 25 reel düşüş gösterdi. Paket dışındaki yeme içme harcaları da yüzde 12,5 düştü.