web analytics

Doğal Yaşam Derneği Bir Projeye Daha İmza Attı

Doğal Yaşam Derneği Bir Projeye Daha İmza Attı

2006’dan beri faaliyetlerine devam eden DOĞAL YAŞAM DERNEĞİ bugüne kadar yazmış olduğu birçok AB ve BM projesi hibelere layık bulunmuş ve tamamlamıştır.

2022’de de Fransız büyük elciği tarafından desteklenen 9500 Euro bütçeli “ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM KIRSALDA ÇOCUKLAR VE KADINLAR İLE BAŞLAR” adlı projesi hibe desteği almıştır. Proje Çan’ın Bozguç Köyü kardeş dernek GastroKale’nin uygulama çiftliğinde Ekim Ayında başlayacak olup yaklaşık bir yıl sürecektir. Projede kadınlar ve çocuklara, iklim değişikliğin önemi, yerel kaynakların etkin ve verimli kullanımı, karbon ayak izini azalmak için alınabilecek önlemler uygulamalı bir şekilde anlatılacaktır.

AB ve ülkemiz dâhil birçok ülke karbon ayak izi ve iklim krizi üzerine önlemler almakta, kanunlar ve yönetmelikler çıkarmaktadırlar, ancak, gözlemlerimize göre maalesef bu çalışmalar ve neticeleri özellikle kırsaldaki bireylere inememektedir. Bu proje sayesinde bu kışı tersine çevirmeye başlamak için düğmeye basacağımızı ümit ediyoruz.

Çan’daki okullardan seçilecek çocuklar, gençlerle ve köy kadınlarının katılacağı çalışma grubu katılımcıları, yağmur suyu hasadı, çöp/atık ve su yönetimi, kimyasal sız, pestisit siz gübreleme, kompost çeşitleri, güneş panellerinden elektrik elde etme, tamir et, yenile kullan, orman meyve çeşitlerinden ürün yaratma gibi konularda atölye çalışmalarına katılacaklar ve Biga yarımadasındaki konu ile çalışan merkezleri ziyaret edeceklerdir. Bunlar 18 Mart Üniversitesi teknoloji bölümü, Edremit zeytincilik enstitüsü, Burhaniye BAÇEM gibi merkezlerdir. İlave olarak bölgemiz coğrafi işaretli helva, peynir gibi ürünlerin yapımını izleyeceklerdir.

Programın takvimi ide aşağıdaki şekildedir:

8 Ekim 2022 Cumartesi, Laborde Çiftliği, Bozguç Köyü, Çan, Çanakkale

Çiftlikte tüm katılımcılara çiftlikte bir brifing ile projenin ana fikrinin anlatılması. Hep beraber köy yemekleri ile öğle yemeği, çiftliğin ve köyün tanıtımı. İklim değişikliği, etkileri ve karbon ayak izi gibi konularda bilgi aktarma. Ödev olarak verilen programa göre katılımcıların program başı ve sonunda karbon ayakizi hesaplamasının öğretimi. Ekrem Tufan, Çiğdem Özkan Tufan hocam tarafından gerekli linkler tedarik edilmiştir.

12 Kasım 2022, Cumartesi, Laborde Çiftliği, Bozguç Köyü, Çan, Çanakkale

Çiftlikte bahçe işleri, sistemin çalışması üzerine uygulamalı çalışmalar. Budama, fidan dipleri temizliği, Atık ve su yönetimi, köy fırınında pişirme ve köy ürünlerini tatma. Ekmek yapımı anlatım ve uygulama. Gösterilen konularda katılımcılara ödev verimi. Bahçesi ve balkonu olanların ürün yetiştirmesini sağlama.

19 Aralık 2022, Pazartesi, Edremit Zeytincilik Enstitüsü ve BAÇEM, Burhaniye

Burhaniye BAÇEM çiftçi eğitim merkezini ziyaret ve aromatik ve tıbbi bitkiler üzerine uygulamalı eğitim. Damıtma ve orman meyveleri üzerine tanıtım. Nazım Tanrıkulu Öğleden sonra Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytinclik Enstitüsü zeytinyağı kontinü imalatı ve sabun yapımı. Dr. Mücahit Kıvrak

14 Ocak 2023 Cumartesi, Laborde Çiftliği, Bozguç Köyü, Çan, Çanakkale

Bozguç köyünde sulu taş değirmende atalık buğdaydan un yapımı, kaz çiftliği ziyareti ve Sabri beyin keçi peyniri imalatını ziyaret.

25 Şubat 2023, Cumartesi, Bayramiç, Çanakkale

Gülderen Bozkurt Arı Çiftliği, Türkmenli sucuk imalatı izleme, R&K Mandıra peynir imalatı. Tatlan helva imalatı izleme

27 Mart 2023, Pazartesi, 18 Mart Üniversitesi Teknoloji Bölümü

Sabah: Tohum Takas Sandığı ve belediye tarım arazilerini ziyaret. Ziraat Mühendisi İrfan Mutluay tarafından özet çalışmaların tanıtımı

Öğleden sonra: Fotovoltaik paneller ile elektrik temini. Fakülte hocası ile uygulamalı atölye çalışması. Kaynaklar ve kapasite hesaplama. Kurulabilecek sistem gücüne göre çalışacak aletler. Enerji tasarruflu beyaz eşya hakkında bilgilendirme. Bahadır Yasa, Ekrem Tufan, fakülte, Ercan Kültekin.

8 Nisan 2023, Cumartesi, Ayvacık Meslek Yüksek Okulu Mutfak ve Toplantı Salonu

Ayvacık Meslek Yüksek Okulu: Çiğdem Özkan hoca ile yerel ürünlerle yerel yemek reçeteleri uygulamalı eğitimi. Yoğurt yapımı. Ayvacık yerel yemekler sunumu, odun fırınında çırpmalı yapımı, yoğurt yapımı. Çiğdem Özkan, Bahadır Yasa, Gökhan Akça, Ekrem Tufan, Dilek Mildon, İdil Dişci

18 Mayıs 2023, Cumartesi, Özel İdare Toplantı Salonu, Çanakkale

Okullar ve katılımcılar ile hazırladıkları ödevlerin sunumu. Ödev konusu, her öğrencinin ailesinin karbon ayak izinin hesaplaması ve azaltmak için yaptıklarını anlatması ve önerileri. Bahadır Yasa, Ekrem Tufan ve Çiğdem Özkan hocalarımız.

22 Haziran 2023, Perşembe, Laborde Çiftliği, Bozguç Köyü, Çan, Çanakkale

Çiftlikte saha uygulamaları. Yapılmış çalışmaların neticelerinin toparlanması ve tabiat piknik kampı. Kepez izci grubu çiftlikte kamp süreci. Tabiat keşfi, yürüyüşler, kamp ateşi sohbetleri, Çöpüne Sahip Çık Vakfı, Lider Sema Çoban.

23 Haziran 2023, Perşembe, Saat 19:00-23:00, Cuma, Kapanış Daveti, Çanakkale

Temmuz

Konuları toparlama, raporların kaleme alınması, Yapılmış çekimlerin sunulması için hazırlıklar. İngilizce alt yazı çalışması. Her faaliyette yapılan çekimler sosyal medya ve haber spotu olarak hazırlanması sonucunda dokümanter filmin yapılması