web analytics

İstanbul ve Antalya, Dünya’nın en iyi şehirleri arasında

İstanbul ve Antalya, Dünya’nın en iyi şehirleri arasında

Uluslararası araştırma şirketi Euromonitor, dünya genelinde 2022’nin en iyi 100 şehrini açıkladı.

Turizm, sürdürülebilirlik, altyapı, sağlık ve güvenlik ile ekonomik performans gibi 57 farklı kritere göre belirlenen ilk 100 şehir listesinde Paris ilk sırada yer aldı. Dubai, Amsterdam ve Madrid de ilk sıralardaki diğer kentler oldu.

Roma, Londra, Münih, Berlin ve Barselona ilk 10’da yer alırken ilk 10 sıralamasına giren ABD’den tek şehir New York oldu.

İlk 10 sıralaması, Avrupa destinasyonlarının hegemonyasını görüyoruz ve bu yıl sadece Dubai ve New York statükoya meydan okuyor.

Prag’ın 11., Tokyo’nun 20., Atina’nın 23. sırada olduğu listede İstanbul 25., Antalya da 64. sırada yer aldı.

Turizmde büyüme

Gelen harcamalar açısından 2022’de %112 büyüme kaydetmesi öngörülen uluslararası turizmin güçlü toparlanması, küresel şehirlerin dirençli toparlanmasının arkasındaki temel faktörlerden biri oldu. Bölge içi seyahat, seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesi ve değer odaklı turizm, cazibelerini daha da artırıyor. Yurtiçi seyahat ve kısa mesafeli uçuş tercihleri, tatil yapılacak yeri seçerken tüketici davranışını belirliyor.

Ukrayna’daki savaşın yanı sıra hızla yükselen enflasyon ve kötüleşen ekonomik koşullar gibi devam eden riskler, yıl sonuna kadar toparlanmanın hızına gölge düşürüyor.

Gelecek için şehirlerin stratejileri

Şehirler, uzun vadeli direncin sürdürülmesine yardımcı olmak için yeni pazar segmentlerini keşfetmede son derece proaktif oldu. MICE sektörünü sübvanse etmeye, lüks otel arzını artırmaya ve altyapılarını dijital göçebelere hitap edecek şekilde geliştirmeye daha fazla odaklanma, uzun vadeli stratejilerini belirlemeye devam edecekler.

Entegre paylaşımlı mobilite planları ve şehir içi ulaşımın tamamen elektrikli hale getirilmesine geçiş, şehir merkezlerini daha da şekillendirecek. Birçok destinasyon, akıllı şehir yaklaşımlarını giderek daha fazla benimsiyor ve bu yaklaşımlar, kullanıcı deneyimini geliştirmeye, etkileşimi artırmaya ve ziyaretçiler için erişilebilirlik sağlamaya yardımcı olmak için metaverse alanına geçiş yapıyor.